AMBASADORI EU POTVRDILI: Srbija otvara još dva poglavlja 27. februara
Foto: Reuters 15 Jul 2016

Evropske integracije

AMBASADORI EU POTVRDILI: Srbija otvara još dva poglavlja 27. februara

Politika -

BRISEL- Srbija će 27. februara otvoriti dva nova poglavlja, 20 i 26, u pregovorima o članstvu sa EU, dogovoreno je danas na sastanku ambasadora zemalja članica EU. Međuvladina konferencija Srbije i EU zakazan je za ponedeljak pre podne.

Poglavlje 26 odnosi se na kulturu i obrazovanje a poglavlje 20 na preduzetništvo i industrijsku politiku.

Srbija je do sada u pregovorima o članstvu u EU koji su počeli u januaru 2014 otvorila šest od 35 poglavlja. ; Prva dva poglavlja su otvorena u decembru 2015. poglavlje 32 – finansijska kontrola i poglavlje 35 o ostalim pitanjima koja se u slučaju Srbije odnose na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Dva ključna poglavlja za tok pregovora, poglavlja 23 - pravosuđe i osnovna prava i 24 - pravda, sloboda i bezbednost, otvorena su u julu 2016. godine, nakon kraćeg odlaganja zbog protivljenja Hrvatske koja je postavila više zahteva kao uslov.

U slučaju Srbije poglavlje 35 ima istu težinu, i napredak u postizanju i primeni dogovora u dijalogu Beogradu i Prištine, poput nedavno postignutih dogovora o pravosuđu i telekomunikacijama, smatra se bitnim elementom za napredovanje u evropskim integracijama.

Poglavlja 5 i 25, koja se odnose na javne nabavke i nauku i istraživanje otvorena su 13. decembra. Tada se očekivalo i otvaranje poglavlja 26 koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, koje nije otvoreno zbog blokade Hrvatske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track