Đukić Dejanović: Naš partner ostaje DS!

Intervju

Đukić Dejanović: Naš partner ostaje DS!

Politika -
Stav SPS je da ne razgovaramo zvanično s drugima dok ne iscrpimo sve mogućnosti da napravimo vladu s demokratama

BEOGRAD - Vlada što pre!Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović kaže da koalicija SPS-PUPS-JS nastavlja pregovore s DS o formiranju vlade i smatra realnim da nov kabinet u Nemanjinoj 11 bude oformljen do kraja meseca.

♦ Šta je najveći problem u konstituisanju nove vlade?- Ivica Dačić je rekao da je sa DS postignuta saglasnost o najvažnijim pitanjima - o programu i nacionalnim i socijalnim temama. Mislimo da imamo zrele institucije i pojedince koji moraju preuzeti odgovornost za vođenje ekonomske politike, a ne da sedimo kao đaci i čekamo da nam MMF po stoti put kaže ono što već znamo.

♦ Koliko je kompromis izvestan?- Što se tiče SPS, naš partner ostaje DS i ne razgovaramo zvanično sa drugima dok ne iscrpimo sve mogućnosti da napravimo tu koaliciju.

♦ Da li to znači da postoje nezvanični kontakti sa SNS?- Cilj nam je da sa DS napravimo koaliciju, ali ne isključujemo mogućnost da razgovaramo sa ostalima, pa i sa SNS.

♦ Ali nikako da do dogovora sa DS dođe?- To je s jedne strane tačno, ali razgovori će biti nastavljeni. Potpuno je pogrešna teza da socijalisti koče, ali uverena sam da Srbija neće doći u poziciju da se ide na ponovne izbore.

♦ Hoćete da kažete da ste više pesimista nego optimista?- Uvek sam optimista. Moram da priznam da su se pregovori malo odužili, ali prošlo je tek nešto više od 20 dana od proglašenja konačnih rezultata. Sa psihološke strane nije dobro da se oteže s formiranjem vlade. Ja sam predlagala da posle izbora, kao vršilac dužnosti predsednika Republike, predložim mandatara, ali to nije prošlo.

♦ Da li je odlučeno ko bi bili ostali partneri u vladi SPS i DS?- U Skupštini smo imali izvanrednu saradnju sa LDP, uz sve političke razlike, ali imamo dva krupna pitanja - KiM i RS. Ne mislim da se ta pitanja ne mogu rešiti ako LDP želi da vodi politiku o kojoj govore i Tadić i Dačić.

B. Bojić - S. Mališić

Radim u ambulanti, odmaram se od politike

♦ Da li ćete učestvovati u pregovorima o vladi?- Dosad me niko o tome nije obavestio. Zatekli ste me u ambulanti u Kragujevcu. Radim kao lekar, primam pacijente i radim sa studentima. I uživam u tome jer sam prvo lekar, pa tek onda političar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track