VAŽAN SASTANAK: Beograd uručio ambasadorima EU 4 zahteva
Foto: Tanjug/Rade Prelić

VAŽAN SASTANAK: Beograd uručio ambasadorima EU 4 zahteva

Politika -

BEOGRAD - Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić podelili su na sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije, "non-pejper " u kome se ukazuje na to da su poslednji potezi albanskih lidera koordinisani u cilju postepene legitimizacije projekta "velike Albanije" .

U dokumentu se iznose četiri zahteva.

Traži se da relevantni međunarodni akteri osude agresivnu retoriku koja gura Zapadni Balkan u nove sukobe i podele, nastavak dijaloga Beograda - Priština, izbalansirano mirno političko rešenje za krizu u Makedoniji i uvažavanje međunarodnih normi u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

U dokumentu se, između ostalog, navode i najekstremnije izjave albanskih političkih lidera od početka godine.

Isti papir, Đurić će naredne nedelje uručiti i šefu UNMIK na KiM Zahiru Taninu sa zahtevom da ga prosledi generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Inače, na sastanku su bili ambasadori gotovo svih članica EU, uključujući i pet drzava koje nisu priznale Kosovo i Metohiju.

Pozicije EU su najviše obrazlagali francuska ambasadorka Kristin Moro, nemački ambasador Aksel Ditman i predstavnik EU Oskar Benedikt, a na argumente Joksimovićeve i Đurića o agresivnom nastupu Albanaca i potrebi za većim angažovanjem Brisela, diplomate EU su odgovarale da sve strane treba da smire strasti i da je cilj mir i stabilnost u regionu.

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ: Sa stranim ambasadorima o pretnjama Srbiji

(Tanjug/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track