PREDSEDNIK SKUPŠTINSKOG ODBORA ZA KIM Drecun: Tači pokušava "ispod žita" da nudi razmenu teritorija
Foto: Stefan Jokić

PREDSEDNIK SKUPŠTINSKOG ODBORA ZA KIM Drecun: Tači pokušava "ispod žita" da nudi razmenu teritorija

Politika -

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da kosovski predsednik Hašim Tači pokušava "ispod žita" da ponudi da se razgovara o razmeni teritorija severa Kosova za jug centralne Srbije.

Drecun je, gostujuću i emisiji "Sedmica", rekao da će "možda generalno" doći do novog prekrajanja granica na Balkanu, te da ima takvih ideja koje dolaze spolja i da se "testira teren".

"Imate Hašima Tačija koji sada pokušava 'ispod žita' da nam ponudi da razgovaramo, na primer o tome da se vrši razmena sever (Kosova) za jug centralne Srbije... Ja ne govorim napamet, pokušava da nam proturi ideju", rekao je Drecun.

On je dodao da je region postao talac geopolitičkog sučeljavanja velikih sila, i da ćemo mi, dok god smo takvi, da stradamo.

"Mi moramo sami da pokušamo da nateramo velike sile da reše naš problem, zajedno sa nama, ne bez nas, jer očigledno da neko drugi iskreira nešto, onda iskoristi naše unutrašnje suprotnosti i svi smo u nebranom grožđu", rekao je Drecun.

Kako je dodao i u Evropi postoji nacionalno buđenje, ali i da ne zna koliko je moguće sprovesti plan o stvaraju jednonacionalnih država jer je to veliki rizik.

Govoreći o pojedinim informacijama da Vojno-bezbednosna agencija (VBA) zaplenila oružje na putu ka Makedoniji, Drecun je rekao da zvaničnu potvrdu tog događaja nadležnih u Srbiji nije video i da se ponaša u skladu sa tim da je to neproverena informacija.

Drecun je, ipak, ukazao da je činjenica da je od marta pojačano ilegalno ubacivanje naoružanja iz Albanije na područje Kosmeta koje se dalje ilegalno distribuira.

"Deo, recimo ostaje radikalnim islamistima, čija je, na primer u Metohiji, najveća koncentracija u Dečanima", dodao je Drecun.

(Tanjug/Radio Beograd)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track