POPOVIĆ POVODOM DANA POBEDE: Srbija uvek na strani istine i pravde
Foto: Promo

Predsednik SNP

POPOVIĆ POVODOM DANA POBEDE: Srbija uvek na strani istine i pravde

Politika -

"Svim građanima Republike Srbije čestitam veliki praznik Dan pobede nad fašizmom, kojim se obeležava trijumf slobodnih naroda nad nacističkim agresorom u Drugom svetskom ratu", rekao je Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije.

To je istovremeno dan kada se sećamo uloge svih zaraćenih strana u ovom najvećem ratnom sukobu u istoriji čovečanstva.

Sa jedne strane imali smo osovinu zla, predvođenu Nemačkom, koja je želela da sa lica zemlje istrebi pravoslavne narode i Jevreje, dok su nasuprot njima bile savezničke snage, predvođene Rusijom, koje su, ne žaleći brojne žrtve, ginule za slobodu i mir današnje Evrope. Najveći teret te borbe iznela je Rusija koja je podnela više od 25 miliona žrtava u Drugom svetskom ratu.

Srbija je tada, kao i uvek u svojoj istoriji, bila na strani istine i pravde. Zajedno sa bratskom Rusijom, uz žrtve koje su, proporcionalno našoj brojnosti, bile najveće žrtve u Drugom svetskom ratu posle ruskih žrtava, izvojevali smo pobedu nad Nemačkom i njenim saveznicima u Evropi.

Treba podsetiti da je među Hitlerovim saveznicima najkrvaviju ulogu imala tadašnja NDH, čiji je pravni, a sudeći po mržnji prema Srbima koja i danas traje, i ideološki naslednik, današnja Republika Hrvatska.

Zabrinut sam zbog sve češćih pokušaja prekrajanja istorije od strane onih koji su u Drugom svetskom ratu bili u ulozi agresora. Oni žele da narode koji su u tom ratu bili žrtve, u prvom redu Ruse i Srbe, predstave kao dželate, dok pravim dželatima, koji su vršili genocide i ubijanja, dodeljuju ulogu žrtve.

Takvu politiku i zvanično propagiraju pojedini političari u vodećim državama EU, Ukrajini, Hrvatskoj, a u poslednje vreme, nažalost, i u Crnoj Gori i Srbiji.

Kao narod koji se ponosi svojom antifašističkom tradicijom, slobodarskim duhom i vekovnim savezništvom sa Rusijom, moramo da stanemo na put toj kolektivnoj amneziji i da odlučno reagujemo protiv svih onih koji žele da se istina o stradanju srpskog i ruskog naroda prekroji i zaboravi.

To je dug prema našim precima koji su u Drugom svetskom ratu dali svoje živote da bi Srbija i čitava Evropa danas živeli slobodno.

Ali istovremeno to je dug prema novim pokolenjima, koje treba da učimo da su potomci onih koji su se borili na strani istine i pravde, a ne onih koji su nanosili zlo drugim narodima samo zato što su bili druge vere i nacije.

(Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track