ZLIKOVAC SE DŽABA RADOVAO: Ramuš Haradinaj izvisio za premijera?
Foto: Profimedia

ALJBIN KURTI FAVORIT

ZLIKOVAC SE DŽABA RADOVAO: Ramuš Haradinaj izvisio za premijera?

Politika -

Za izglasavanje vlade potreban je 61 glas, a očekuje se da će Haradinajeva koalicija osvojiti oko 40 mandata

Kandidat pokreta Samoopredeljenje za kosovskog premijera Aljbin Kurti pozvao je sinoć političke partije okupljene oko koalicije Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija i inicijative Alternativa Iljira Dede da započnu razgovore sa Samoopredeljenjem, kako bi formirali novu vladu.

Na konferenciji za medije, Kurti je rekao da su izbori 11. juna pokazali da građani žele promene, onemogućivši pobedničkoj koaliciji Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Fatmira Limaja stvaranje nove vlade.

foto: Profimedia

Prema rečima Kurtija, nova vlada treba da bude vlada promena. Tako su, po svemu sudeći, propale sve šanse Ramuša Haradinaja, koji je pre izbora bio „već viđen“ za novog premijera Kosova.

Zijad Bećirović s Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije kaže da mogućnost da formira vladu treba dati Aljbinu Kurtiju.

- Formiran je Specijalni sud za ratne zločine OVK i bilo kakav politički aranžman s ljudima koji su politički mrtvi predstavljao bi iluziju koja ne bi dovela do stabilnosti. Ukoliko i Srpska lista želi da zadrži svoju verodostojnost, teško se može verovati da bi i ta politička partija mogla ući u koaliciju s Haradinajem - kaže Bećirović.

Kurir / E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track