MAKEDONSKI ANALITIČAR: U Skoplju je pao autokratski režim, Makedonija je sada u boljem položaju od Srbije
Foto: Youtube printscreen, Foto: Printscreen YT

Čekanje

MAKEDONSKI ANALITIČAR: U Skoplju je pao autokratski režim, Makedonija je sada u boljem položaju od Srbije

Politika -

Najbitnije pitanje u svim zemljama Zapadnog Balkana je pitanje nezavisnosti institucija, kaže izvršni urednik portala European Western Balkans Nikola Ristić. Politički analitičar iz Makedonije Saša Ordanovski smatra da je Makedonija sad u boljoj situaciji od Srbije jer se, kako kaže, upravo oslobodila autokratskog režima.

"Srbija ide u neka vremena i vode koje smo mi napustili, ali Srbija ima kapacitet da ne ponovi stvari koje smo mi radili", rekao je Ordanovski u Novom danu.

Kad je reč o evrointegracijama u regionu, Ordanovski kaže da je Makedonija bila lider u tom pogledu do izbora vlade 2006. godine.

"Nismo primljeni u NATO 2008. i priča je krenula nizbrdo. Nazadovali smo po svim bitnim kriterijumima EU. Očekujemo da ćemo početi pregovore za vreme bugarskog predsedavanja u januaru sledeće godine. Postoji spremnost, ali je potrtebno dosta toga učiniti", smatra on.

Ordanovski kaže da građani i političari na Balkanu moraju da shvate da, kad je reč o pregovorima, da se radi upravo "o nama".

"Ne da bismo zadovoljili briselske uslove, već su pregovori da bismo mi postali demokratska društva. Ne radimo reforme da bi zatvorili njoš jedno poglavlje, već da živimo bolje. Kod mnogih političara napori nisu iskreni", kaže Ordanovski.

On kaže da Makedonija sa Srbijom ima otvorena pitanja 30 godina.

"Srbija se na različite načine meša u makedonske političke okolnosti i to ne tretiram nenormalnim jer imamo srpsku manjinu koja zaslužuje pažnju svoje države. Ali Srbija sve vreme gleda Makedoniju kroz albansku prizmu, kroz priče o Velikoj Albaniji, a to uopšte nisu teme koje su dominantne i relevantne u makedonskom društvu", tvrdi Ordanovski i dodaje da deo problema u odnosima dolazi zbog ruskog uticaja.

Ristić: Poglavlja 23 i 24 krucijalna jer su blokirajuća

foto: Printscreen YT

Srbija bi trebalo da otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU) - 7 i 29, a izvršni urednik portala European Western Balkans Nikola Ristić očekuje da nakon toga budu otvorena i poglavlja 6 i 33, koje se odnosi na budžetske odredbe.

Ristić podseća da je na saju Kancelarije za evropske integracije nedavno objavljen izveštaj Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na slobodu medija i nezavisnost sudstva.

"U izveštaju se navodi da je Srbija usvojila akcione planove, ali je napredak spor, tapka u mestu. Ta dva poglavlja su krucijalna jer imaju status blokirajućih", objašnjava Ristić.

Dodaje da je Rezolucija o Srbiji, koju je usvojio Evropski parlament, izbalansirana odnosno da sadrži i pohvale i kritike, ali da se kroz nju stavlja do znanja koje su stvari bitne.

Dodaje da građani treba da budu svesni da EU prati šta se dešava u Srbiji i da je svesna je situacije u svim oblastima, a pogotovo u poglavljima 23 i 24.

Najbitnije pitanje u svim zemljama Zapadnog Balkana je pitanje institucija.

"Nezavisne institucije koje mogu da rade posao bez pritisaka. Kad budemo imale zdrave i demokratski ustrojene institucije tada će i izjave političara biti manje relevantne", smatra Ristić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track