SIROTINJA PLAĆALA REKET SNS: Javnost osudila način finansiranja kampanje naprednjaka
Foto: Nebojša Mandić

DIGLI GLAS

SIROTINJA PLAĆALA REKET SNS: Javnost osudila način finansiranja kampanje naprednjaka

Politika -

Zoran Stojiljković, bivši član odbora Agencije za borbu protiv korupcije, smatra da su navodne donacije od po 40.000 dinara partijski dogovor

Nakon pisanja Kurira o „prilozima“ donatora, među kojima je bilo studenata, ali i korisnika socijalne pomoći, koji su na svoje ime uplaćivali 40.000 dinara za kampanju Aleksandra Vučića, reagovala je i stručna javnost, koja je ocenila da je u pitanju „partijski reket SNS“.

Bivši član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković kaže da je to već postala tradicija u toj stranci.

- Isti broj ljudi koji donira identičnu sumu novca ciklično se ponavlja. To je interni partijski dogovor: „Ljudi, vi ste deo vladajuće stranke i nagrađeni poslom, uslugom... i u obavezi ste da se odužite kroz neko davanje.“ To je partijski reket. Ta vrsta dogovora je tipična za sve stranke. Mi smo socijalno anestezirani, umesto vladavine prava imamo partijsko-koalicionu državu - smatra Stojiljković.

foto: Fonet

On napominje da je nešto „duboko trulo u stranačkim finansijama“.

- Zašto SNS, koji se hvali da ima 700.000 članova, umesto reketa ne naplaćuje članarinu i onda taj novac usmerava na stranačke aktivnosti i kampanju? Da im, recimo, 500.000 članova uplati mesečno evrić, eto pola miliona evra mesečno - kaže Stojiljković.

- Da bi se pokrenuo neki postupak, neophodan je dokaz - da neko od tih „donatora“ prizna da nisu uplatili svoj novac. Većina njih može da kaže, i obično kažu „više volim svog lidera nego deci ručak da kupim“ - zaključuje Stojiljković.

Odgovor Agencije za borbu protiv korupcije nismo dobili do zaključenja broja.

Kurir / E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track