ŠPIJUNIRANJE STRANIH AGENCIJA Bivši direktor BIA: Naše obaveštajne službe štite režim, a ne državu
Foto: Zorana Jevtić

MOMIR STOJANOVIĆ O VRŠLJANJU STRANIH AGENCIJA

ŠPIJUNIRANJE STRANIH AGENCIJA Bivši direktor BIA: Naše obaveštajne službe štite režim, a ne državu

Politika -

Naše institucije u sektoru bezbednosti su zloupotrebljene, kaže Stojanović povodom tvrdnji da Bošnjaci prisluškuju državni vrh Srbije

Srpske institucije u sektoru bezbednosti su zloupotrebljene jer umesto da kontraobaveštajno štitimo nacionalne interese, one su stavljene u službu vlasti i političke elite, smatra bivši direktor BIA Momir Stojanović.

On je ovako prokomentarisao tvrdnje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da je obaveštajnim strukturama u BiH dat nalog za prisluškivanje državnog vrha Srbije.

Ne rade svoj posao

Dodik je dodao da bosanska Obaveštajno-bezbednosna agencija nadzire i poslanike u BiH, ali i državu Hrvatsku.

- Od kada postoje službe, one se trude da u zemlji interesovanja obezbede upliv radi prikupljanja informacija u najvišem vrhu te države. Sve službe u svetu prisluškuju, odnosno tajno prikupljaju podatke. Jedna od metoda tajnog prikupljanja takvih informacija je tajno slušanje i snimanje. Kod nas je problem što se naše službe sve više bave zaštitom vlasti i interesa vladajuće političke elite, a ne zaštitom državnih i nacionalnih interesa. Sve drugo radimo, samo ne radimo ono što treba - da kontraobaveštajno štitimo vitalne institucije, komunikacije ličnosti od posebnog značaja. Dakle, naše institucije u sektoru bezbednosti su zloupotrebljene i instrumentalizovane - tvrdi Stojanović.

Govoreći konkretno o radu bosanske tajne službe, on kaže:

- Ne znam da li bosanska služba raspolaže takvim uređajima. Sve je moguće, jer iza malih službi uvek stoji neka velika. Tako, recimo, iza bosanske je turska, iza hrvatske nemačka služba, a iza kosovske albanska.

Izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović smatra da postoje propusti u kontraobaveštajnoj zaštiti.

Propusti u radu

- O konkretnom slučaju ne znam, ali propusti u radu službi bezbednosti su mogući, pre svega u kontraobaveštajno-bezbednosnoj zaštiti. Setimo se drona na utakmici, to je pre svega propust BIA, kao i incidenta sa oružjem u Jajincima. Mi ne znamo šta se tu dogodilo. Tu problem i nisu propusti, koliko činjenica da to niko ne ispituje kako se takve stvari ne bi ponovile - kaže Petrović.

Kurir / S. V.

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track