Azem Vlasi: Vučić prvi prihvatio realnost na Kosovu!
Foto: Zorana Jevtić

Albanci oduševljeni predsednikom Srbije

Azem Vlasi: Vučić prvi prihvatio realnost na Kosovu!

Politika -

Posle Edija Rame, i Azem Vlasi hvali pristup Aleksandra Vučića I njegovo napuštanje „zablude“ da je Kosovo u Srbiji

Azem Vlasi, savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija, poslednji je u nizu albanskih političara koji na sva usta hvale predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovo nastojanje da se Srbija „dogovori sa Kosovom“.

Tako je posle Edija Rame i Bedžeta Pacolija Vlasi izjavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno učinio prvi važan korak ka napuštanju „zablude“ da je Kosovo u Srbiji i ocenio da je krajnje vreme da dođe do „istorijskog sporazuma“.

- Još otkad je Miloševićev režim stvorio kosovsku krizu nasilnim rušenjem ustavne autonomije Kosova 1989. i srpsku javnost gurnuo u zabludu da je Kosovo u Srbiji, Aleksandar Vučić je nedavnim javnim istupom, preko autorskog teksta, učinio prvi važan korak ka napuštanju te zablude - rekao je savetnik Hašima Tačija u intervjuu Danasu.

Vlasi je ocenio da je Vučić izneo nešto što, kako je rekao, srpska javnost „poodavno zna: da je Kosovo od juna 1999. potpuno nezavisno od Srbije, bez ikakve šanse da se točak istorije vrati unazad“.

- Cilj unutrašnjeg dijaloga koji je Vučić inicirao je istorijsko osvešćenje u vezi sa Kosovom umesto prizivanja mitova pokličima „Ne damo Kosovo“ - kaže Vlasi. On je ocenio da je krajnje vreme da se do istorijskog dogovora dođe, a njegova kruna treba da bude međusobno priznanje Kosova i Srbije „u postojećim granicama i uspostavljanje diplomatskih i dobrosusedskih odnosa“.

Pohvale na Vučićev račun pre nekoliko dana stigle su i od albanskog premijera Edija Rame. On je pozvao Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, rekavši da će to doprineti stabilizaciji balkanskog regiona, a povod za ovakvu reakciju bio je autorski tekst predsednika Srbije, koji je pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu, koji je, kako je naveo, odlučujući za budućnost Srbije i srpskog naroda.

Podsetimo, Vučić je u svom pismu naveo:

- Vreme je da kao narod prestanemo da kao noj zabijamo glavu u pesak, pokušamo da budemo realni, ne dopustimo da izgubimo ili nekome predamo ono što imamo, ali i da ne čekamo da će nam u ruke doći i ono što smo odavno izgubili - naveo je Vučić u autorskom tekstu objavljenom u ponedeljak, koji je Rama juče postavio na svom Fejsbuk profilu.

I on hvali Vučića

PODRŠKA I OD PACOLIJA

I lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio novu realnost na Kosovu, pa je istakao da Vučićev stav otvara put ka normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda.

- Put ka napretku i integraciji počinje tek kada se realnost prihvati i kada prestanete da živite u snovima i bajkama. Projekat evropskih integracija je takođe naš cilj, stoga je prirodno da taj cilj ne može biti postignut ako živite u bajkama i lažima - naveo je Pacoli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja