PROFESORKA SRBIJANKA TURAJLIĆ: Vučić je histeričan, s njim nema dijaloga!
Foto: Fonet/Dragan Antonić

Oštro o predsedniku

PROFESORKA SRBIJANKA TURAJLIĆ: Vučić je histeričan, s njim nema dijaloga!

Politika -

Kad Vučić kaže dijalog, imam utisak kao da je izgovorio psovku, osećam se neprijatno. On me ne iznenađuje, još od devedesetih sve je očekivano, kaže Srbijanka Turajlić

Kad se radi o Aleksandru Vučiću, ne vidim nikakav dijalog, ni o Kosovu, ni o bilo čemu drugom. Vučić je, stupajući na vlast i ukidajući „Utisak nedelje“, pokazao da ne želi nikakav dijalog, i tako je već pet godina, kaže profesorka Beogradskog univerziteta u penziji Srbijanka Turajlić.

Ona je u razgovoru za N1 rekla da nije iznenađena Vučićem, već, kako kaže, onima koji razgovaraju o tom dijalogu.

Dogovor s Albancima

- Čudim se nevladinim organizacijama koje hoće na dijalog u zemlji u kojoj dijaloga nema. Vlast napada, lažno optužuje, nema lepu reč ni za koga ko misli drugačije, kad Vučić kaže dijalog, imam utisak kao da je izgovorio psovku, osećam se neprijatno - izjavila je Turajlićeva.

Ona smatra da se dogovor Srba i Albanaca van svake sumnje mora postići, jer živimo i zajedno i kao susedi.

- Moramo da se postaramo o ljudskim pravima, moramo da zaštitimo spomenike na Kosovu. Ali ne vidim da se bilo šta može uraditi s predsednikom koji ima histerične nastupe na Pinku. On nije za dijalog i s njim se ništa ne može postići. Vučić me ne iznenađuje, još od devedesetih sve je očekivano - izjavila je Turajlićeva.

Ona smatra i da su u celom regionu na vlasti oni koji su i te kako bili umešani u ratove i sada pokušavaju da minimiziraju štetu i užas koje su ti ratovi doneli.

- Nijednog trenutka region nije seo i rekao hajde otvoreno da razgovaramo, da li smo to mogli da sprečimo, jesmo li kaznili one koji su učestvovali. Srbiju vode oni koji su bili glavni zagovornici rata devedesetih - istakla je ona.

Priče o koalicijama štetne

Turajlićeva navodi da ne razume priče o pravljenju koalicija pred izbore u Beogradu i smatra da je to opasno.

- Pričamo o izboru gradonačelnika obmanjujući građane da se gradonačelnik bira. Gradonačelnik će biti onaj ko ima većinu u gradskoj skupštini. Najviše glasova će imati Pokret slobodnih građana, u to ne sumnjam, ali teško da će imati većinu. Onda ćemo sesti da razgovaramo, da vidimo ko je najbolja osoba za gradonačelnika, za gradskog arhitektu - kaže poznata profesorka.

Ona ističe da su beogradski izbori početak pada Vučića.

- Ne trčimo trku protiv Vučića, osvajanje Beograda je početak Vučićevog pada - rekla je Turajlićeva.

Ekipa Kurira

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Gašić zloutrebljava BIA za obračun za Vučićevim neistomišljenicima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track