Laža i Paralaža caruju na političkoj sceni Srbije, niko da odgovori na postavljena pitanja
Foto: Dragana Udovičić

hit priča

Laža i Paralaža caruju na političkoj sceni Srbije, niko da odgovori na postavljena pitanja

Politika -

Ukoliko niste bili u prilici da pogledate komediju Jovana Sterije Popovića „Laža i Paralaža“ podsetiću vas – to je priča o dva belosvetska prevaranta (jedan se zvao Laža, a drugi Paralaža) koji dolaze u jednu kuću gde njihove izmišljotine bivaju prihvaćen od ukućana, kao istina, a oni se nadmeću ko će ubeljivije da laže. Dakle osnovni moto njihovog života je LAŽ.

Nikada kroz svoju istoriju Srbija nije imala pogodniji trenutak za Lažu i Paralažu na političkoj sceni kao što je to danas.

AV oličen u dva lika kao u pomenutoj komediji (u liku predsednika i premijera) nadmeće se sam sa sobom u lažima. Na TV Pink-u, koji mu je najomiljenija pozorišna scena, on do perfekcije laže sam sebe i ovaj napaćeni i zaluđeni narod. Sam postavlja pitanja, daje odgovore, svađa se i izvinjava dok voditeljka preko puta kao pozorišna lutka igra viseći na njegovim koncima.

Poziv AV na unutrašnji dijalog pretvorio se u pozorišni komad na TV Pink-u i ostalim medijima koji preuzimaju udarne hvalospeve direktno od ove povlašćene medijske kuće. Iz njegovog narcisoidnog pogleda gledalac može da vidi samo uspon i svetlu budućnost te da ona može biti još bolja da nije kosovskog Gordijevog čvora koji je sada njemu pao na teret da ga razreši. I sada on kao veliki demokrata hoće da ga razveže zajedno sa svojim narodom, državnim institucijama i političkim partijama, pozivajući ih na dijalog.

U svojim monolozima koji su krenuli nakon povratka iz Vašingtona, gde su ga nahvalili kao vodećeg lidera na Balkanu, on, AV, uzdiže svoj ego do savršenstva, pri tome svaljujući svu krivicu na „one“ koji su krivi za sve što on smatra da je loše urađeno u periodu iza njega. Eto, „oni“ bi da zatru sve što je on do sada stvorio, dobre plate, penzije, povećanu zaposlenost, strane investicije, Beograd na vodi, suficit…A, Savamalu bi on sam srušio bagerom da su ga pozvali… (aplauz i zabezeknut pogled voditeljke).

Dakle, na sceni je LAŽ i obmana naroda i to na veoma jednostavan način, zloupotrebom medija, nastupanjem u TV duelima sam sa sobom, uz aplaudiranje botova i naručenih pitanja gledalaca po šemi „Dobro veče ovde Nebojša iz Beograda…“, a zatim se brzim širenjem emisije na ostale medije zaluđuju građani Srbije, slušajući govore i gledajući ovog maga kako priprema „teren“ za potpunu predaju Kosmeta.

I tako AV iz svake gostujuće emisije izlazi sav ozaren, pobednički kao bokser koji udara u vreću koja ne uzvraća udarac, jer nikog nema da mu uzvrati na sve izgovorene laži, obmane i poluistine. A da sedi neko ozbiljan preko puta njega umesto lutkaste voditeljke, on bi ga pitao sigurno sledeće:

- Zašto sada poziv na dijalog? Zašto nije bio pre Briselskog sporazuma?

- Kada ste poslednji put pomenuli prijateljima sa zapada rezoluciju 1244?

- Šta će vam mišljenje SANU, političkih partija i kvazi analitičara kada već znate njihov stav jer ih plaćate?

- Kada ćete da ojačate najvažnije institucije u državi, vojsku i policiju, a ne da lažete kako je stanje nikad bolje?

- Kada stižu MiG-ovi i dogovorena vojna pomoć iz Rusije?… Časna reč!

- Kažete da Amerikanci ne mrze Srbe, oni samo ne vole Ruse, kako onda mislite da razvijate prijateljstvo sa Rusijom a da vam Amerika ne kaže „prijatelj mog neprijatelja je moj neprijatelj“?

- Da li vam je jasno da je odnos snaga u svetu promenjen, da je situacija geopolitički mnogo bolja nego 2008. godine kada su Šiptari proglasili nezavisnost? Ako već ne možete da razvežete Gordijev čvor, vi ga ne secite, nego ostavite za nekog ko će znati. Niko od vas ne očekuje da ga razvežete.

-Međutim, drugo je pitanje ako ste nekom obećali. Jedino je sigurno da to razvezivanje neće proći u interesu Srbije. Ako vas lažu da je to jedino što morate da uradite da bi Srbija ušla u EU, ni to nije tačno. Pre Kosova uslov je bio da se isporuči Milošević, govorili su – njega isporučite pa ćemo da pričamo. Međutim posle su rekli još Mladić, pa posle Mladića svi Haški optuženici, a kada su „žuti“ sve njih isporučili, opet ništa od EU. Sada traže Kosovo. Niko se ne odriče svoje teritorije. Jevreji su je čekali 2000 godina, pa otud nije jasno zašto se pozivate na Šimona Peresa osim ako i vi ne očekujete Nobelovu nagradu za mir?

- Šta će vam poziv na unutrašnji dijalog kada ste Albancima dali sve: granice, policiju, vojsku, institucije, pozivni broj, Besu da ćete im sve ustupiti, a zauzvrat ništa niste dobili čak ni žardinjere na Ibarskom mostu u Mitrovici. Uostalom, ni do sada niste tražili dijalog, sve ste sami realizovali u dogovoru sa prijateljima iz Brisela, a nama objašnjavali kako je sve to dobro za Srbiju. Mi smo jedina zemlja na svetu gde je autorski tekst iznad ustava.

- Zašto za početak ne pozovete nekog na TV dijalog o Kosmetu, nekog ko se ne zove Jelena Milić, a misli drugačije od vas. E, za to treba imati „petlju“ a vi je nemate, a hoćete čvor i to Gordijev i još da ga sečete kao vaš imenjak Aleksandar (Makedonski).

- Ko vas to tera na unutrašnji dijalog? Ako treba voditi dijalog, onda ga vodite sa prijateljima (Rusija i Kina) koji su najavili veto na prijem Kosova u UN, a to znači da Kosovo nikada neće postati članica UN osim ako ga vi ne priznate. Imamo prijatelje koji nikada neće priznati Kosovo pa čak i kada ga vi budete priznali (Kipar). Sa njima vodite dijalog i tražite pomoć i rešenja, a ne sa zlikovcima koji hoće da otimaju srce Srbije.

- I na kraju, ukoliko vas lažu vaši prijatelji iz NATO-EU obećanjima, lažite i vi njih. Tu ste mnogo jači, jer vi ste kao Laža i Paralaža, umete da lažete za dvojicu. Samo nemojte više da lažete ovaj napaćeni narod Srbije.

(Kurir.rs/Žarko Pecić- Fond strateške kulture/Foto Dragana Udovičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Gašić zloutrebljava BIA za obračun za Vučićevim neistomišljenicima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track