NAROD PLAĆA NERAD: Poslanici nas ojadili za 2,7 miliona evra!
Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić

PARLAMENTARCI NA LETNJEM RASPUSTU

NAROD PLAĆA NERAD: Poslanici nas ojadili za 2,7 miliona evra!

Politika -

Građani iskeširali 325.000.000 dinara samo za plate narodnih tribuna u proteklih 13 meseci, iako su imali tek 26 sednica, posle čega su otišli na poduži kolektivni odmor

Građani Srbije dali su 325.000.000 dinara ili oko 2,7 miliona evra samo za plate poslanika u proteklih 13 meseci, iako su parlamentarci imali tek 26 sednica od 3. juna 2016. godine, kada je konstituisan ovaj saziv. I opet su, poput premijerke i ministara, na kolektivnom letnjem odmoru.

Poslednji put parlamentarci su sedeli u skupštinskim klupama 20. jula, kada su izabrali novog zaštitnika građana Zorana Pašalića, a pošto je sasvim izvesno da neće raditi do septembra, iz državne kase za tih 14 meseci na njih će biti potrošeno oko 350.000.000 ili 2,9 miliona evra.

Naradili se

Prosečna plata poslanika je oko 100.000 dinara i 250 narodnih tribuna mesečno nas košta oko 25.000.000 dinara, što je oko 205.000 evra. Gospoda zarade primaju redovno, mada su se udostojili da održe samo 26 sednica, a neradu i odmaranju se ne nazire kraj. U Skupštini ne znaju kada će predsednica parlamenta Maja Gojković zakazati novu sednicu, ali se nadaju da nepisano pravilo da poslanici takođe imaju letnji raspust ni ove godine neće biti prekršeno.

Potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković ne zna kada će predsednica Skupštine Maja Gojković zakazati novu sednicu.

- Ne zna se. Radimo tekuće stvari, čekamo da vidimo hoće li biti sednica u avgustu. Sada, posle formiranja nove vlade, svi zakonski predlozi su povučeni i moraju da prođu mišljenja u ministarstvima. To nije kratka procedura - kaže Marinković.

I ministri na moru

Iako je proteklo tek oko mesec i po otkako je formirana Vlada sa Anom Brnabić na čelu, premijerka je „napravila pauzu“ i otišla na odmor sa, kako prenose pojedini mediji, svojom partnerkom u jednu susednu državu. Brnabićeva ima nekretnine na Hrvatskom primorju - kuće od 167 i 30 kvadrata na ostrvu Krk.

- Premijerka je obavestila ministre da ove nedelje neće sazivati sednice Vlade jer će ona biti na godišnjem odmoru. Nije proglasila kolektivni odmor cele vlade, pa je ministrima ostavljeno da, prema svojim obavezama, odluče da li će i kada koristiti odmor. Ostalo je otvoreno da li će sednica biti i naredne nedelje - rečeno je Kuriru u Vladi.

Na letovanju su još i potpredsednici Vlade Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović, dok ostali ministri tvrde da imaju posla i da ove godine more neće videti.

Tradicija

VUČIĆ SE NE ODMARA

Predsednik Vučić, dok je bio premijer, hvalio se, ili pak žalio, kako nije „koristio nijedan dan odmora u prethodne četiri godine“ i takvim stavom „ohrabrivao“ i ministre da ni oni ne planduju.

Kurir / Biljana Bojić

Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Pljačka!? Roditelji evo koliko će vam trebati para za školu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track