OZBILJAN PROPUST OBEZBEĐENJA PREDSEDNIKA SRBIJE: Bentli poznatog fudbalera isekao Vučićevu kolonu, saslušani vozač i putnici
Foto: EPA

Skandal

OZBILJAN PROPUST OBEZBEĐENJA PREDSEDNIKA SRBIJE: Bentli poznatog fudbalera isekao Vučićevu kolonu, saslušani vozač i putnici

Politika -

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je danas istragu protiv trojice mladića koji su u subotu ujutru presekli kolonu automobila predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predložilo sudu da im odredi pritvor.

Istraga je pokrenuta zbog sumnje da su izvršili krivično delo ugrožavanje sigurnosti, rekla je portparol tužilaštva Tatjana Sekulić.

Kolonu vozila u kojoj je bio predsednik Aleksandar Vučić presekao je u subotu ujutru oko 8.20 auto marke „bentli“ na kružnom toku Topčiderska zvezda u Beogradu! Prema saznanjima Kurira, vlasnik „bentlija“ je bivši fudbaler Ivica Dragutinović, ali on nije učestvovao u incidentu, već je četvorotočkaš pozajmio trojici poznanika!

- Na automobil u kom se nalazio Vučić naleteo je „bentli“ crne boje španskih registarskih oznaka, kojim je upravljao Luka R. U automobilu su bili i Miloš T. i Stevan D. i svi oni su privedeni. Određeno im je policijsko zadržavanje od 48 sati i danas će uz krivičnu prijavu biti saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu - objašnjava naš izvor.

Kako Kurir saznaje, svoj trojici određen je pritvor do 30 dana, da ne bi uticali na svedoka, Ivicu Dragutinovića.

Trojica osumnjičenih terete se za najteži oblik krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina. Prema saznanjima našeg lista, vozač „bentlija“ je neposredno pre naletanja na kolonu pod pratnjom „driftovao“ automobil, odnosno pod punim gasom je skretao po kružnom toku i izazivao škripu guma.

- Volan je zapravo držao suprotno okrenut, pa se vozilo zbog zadnje vuče praktično kretalo postrance. Zatim je naleteo na kolonu od tri vozila pod pratnjom, i to baš na prvi automobil, u kom je bio predsednik Vučić. „Bentli“ se posle udarca nije zaustavio, već je uspeo da blokira drugo vozilo iz pratnje, iz kojeg nisu odmah mogli da izađu pripadnici Vučićevog obezbeđenja. Tek treće vozilo iz kolone je krenulo za „bentlijem“ i kad ga je stiglo, obezbeđenje je ekspresno izvuklo trojicu divljaka - opisuje je naš izvor.

On nam je ispričao i kako je skupoceni „bentli“ poznatog fudbalera i nekadašnjeg reprezentativca Srbije završio u rukama ove trojice.

- Njih trojica rade kao obezbeđenje u jednom popularnom klubu u Beogradu, gde izlazi i Dragutinović. Kada su završili smenu, on im je pozajmio automobil i oni su otišli da se provozaju. Kako se ispostavilo, niko od njih trojice nije imao nameru da nasrne na Vučićevu kolonu - objašnjava naš sagovornik i dodaje da su odranije poznati policiji.

foto: Damir Dervišagić

Stručnjak za bezbednost Božo Spasić ocenjuje za Kurir da se desio „katastrofalan propust“ obezbeđenja predsednika.

- Moralo bi hitno da se rekonstruiše predsednikovo obezbeđenje. Začuđen sam da su ovako nešto prevideli. Kada nailazi kolona pod pratnjom, zatvaraju se sve bočne ulice, makar na dvadesetak sekundi. Čudi me i da prethodnica nije videla to vozilo u kružnom toku. Iako se pretpostavlja da ovde nije postojala namera da se napadne predsednik, treba znati da i iz najbezazlenije situacije može svašta da se dogodi- upozorava Spasić.

Ekipa Kurira

ČINJENICE

Februara 2003. presečena je kolona tadašnjeg premijera Zorana Đinđića, što se, tek nakon atentata u martu iste godine, okarakterisalo kao pokušaj njegovog ubistva

Novembra 2004. kolona tadašnjeg predsednika Borisa Tadića presečena je na Topčiderskoj zvezdi, a na kraju je utvrđeno da je reč o saobraćajnom prekršaju zbog kojeg je Miroslav Cimpl osuđen na 20 dana zatvora i novčanu kaznu

Novembra 2012. vozač MUP Saša Pejović je za volanom policijskog džipa „micubiši pajero“ oko jedan sat posle ponoći na auto-putu Beograd-Niš kod Bubanj potoka sustigao kolonu vozila u kojoj je bio tadašnji predsednik Tomislav Nikolić. Osuđen je na osam meseci zatvora, uslovno na dve godine

Novembra 2012. vozač „škode felicije“ bez registarskih oznaka više puta je u Ulici Jurija Gagarina na Novom Beogradu pokušao da iseče kolonu tadašnjeg šefa države Tomislava Nikolića. Za incident je prekršajno odgovarao zaposleni u „Srbijašumama“ Aleksandar Stojanović

Nebojša Stefanović

ISTRAŽIĆEMO SVAKI DETALJ

Ministar policije Nebojša Stefanović potvrdio je da su zbog ugrožavanja bezbednosti predsednika privedene tri osobe i rekao da u ovom trenutku ne postoje ozbiljne indicije ili dokazi da je predsednik bio meta ovog napada. - Istražićemo svaki detalj i doći do svih relevatnih činjenica za ovaj slučaj - naglasio je ministar.

Nerazjašnjeno

ORUŽJE U JAJINCIMA JOŠ U PREDISTRAZI

Najozbiljnije sumnje da postoji plan za pokušaj ubistva Vučića pojavile su se posle otkrivanja arsenala oružja u Jajincima, u neposrednoj blizini kuće tadašnjeg premijera. Nekoliko najviših državnih funkcionera tada je navelo da je u pitanju pokušaj ubistva premijera. Međutim, poslednje zvanične informacije u ovom slučaju govore da i dalje traje predistraga.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo šta će vam se desiti ukoliko vozite presporo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track