OPOZICIJA O OBRAĆANJU JAVNOSTI PREDSEDNIKA SRBIJE: Nova tačka u medijskom cirkusu
Foto: Kurir TV

negoduju

OPOZICIJA O OBRAĆANJU JAVNOSTI PREDSEDNIKA SRBIJE: Nova tačka u medijskom cirkusu

Politika -

Njegovi prethodnici, ni na mestu premijera, ali ni predsednika države, nisu praktikovali obraćanje građanima sa živim prenosom na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u udarnom večernjem terminu i, čini se, birali su prilike i povode za istup pred građanima.

Opozicija negoduje zbog ovakvog Vučićevog ponašanja smatrajući da se time zamagljuje slika stvarnosti i lošeg standarda. Bivši predsednik države Boris Tadić za Danas kaže da "ne želi da učestvuje u pripremama Vučićevih medijskih predstava licitirajući o čemu će on da govori".

foto: Fonet

- On se ionako "obraća naciji" gotovo svakodnevno, pa ne vidim ni po čemu je ova najava drugačija od onih koje imamo skoro svaki dan. Sada ovo izgleda nova tačka u medijskog cirkusu - da on najavi obraćanje za uveče, a da se mi onda bavimo tokom dana pogađanjem o čemu li će vođa večeras da govori. Pa onda sledeći dan da proglašavamo pobednika koji je pogodio.

To je zaista sa one strane zdravog razuma, ali i politike i novinarstva. Ako politiku i medije pretvorimo u cirkus, ne možemo očekivati ni da živimo u normalnoj državi i pod normalnim okolnostima, navodi Tadić.

Vuk Jeremić, direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj i kandidat na prethodnim izborima za šefa države, za Danas kaže da "ova vlast već više od pola decenije funkcioniše na neproglašenom političkom vanrednom stanju, sa dramatičnim najavama konferencija za novinare.

foto: Dragana Udovičić

"Međutim, sva ta jeftina dramaturgija danas ne može da sakrije činjenicu da je najbliži partner vladajućoj SNS postao Ramuš Haradinaj, ratni zločinac. Najniže plate u regionu, odlazak stotina hiljada mladih obrazovanih ljudi u inostranstvo, kao i ponižavajući položaj prosvetnih radnika, sada na početku nove školske godine, večeras nikakva loša gluma Aleksandra Vučića neće moći da sakrije", smatra Jeremić.

Na pokušaj skrivanja niskog standarda stalnim javnim nastupima ukazuje i Dragan Šutanovac, predsednik DS. On navodi da "ne prođe nijedan dan a da nemamo dramatične najave, histerične kampanje u javnosti, konstantno vanredno stanje".

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Niko više ne može da se iznenadi novim melodramama u Vučićevoj izvedbi. Cilj im je oduvek bio isti - skretanje pažnje sa katastrofalnog stanja za koje je on direktno odgovoran. Za najmanji rast u regionu, za najniže plate, za dodatno poskupljenje struje i urušavanje EPS-a, za propali projekat

Beograda na vodi. Da neće objasniti šta se desilo sa srpskim Mercedesom, gde su jeftini stanovi, gde su fabrike avio delova i čipova? Vučić mora da objasni i zašto je lagao radnike FAP-a i Goše, zašto je čupanje grkljana nekome dopušteno, a sloboda izražavanja u Srbiji zabranjena. Demokrate su tu da mu poruče da će i te kako odgovarati na sva ova pitanja", kaže Šutanovac za Danas.

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, Nova PR i savetnik bivšeg predsednika Tadića, za naš list pretpostavlja da će tema Vučićevog obraćanja biti Kosovo, odnosno unutrašnji dijalog kao i činjenica da zbog ulaska Srba u Haradinajevu Vladu sada liju krokodilske suze oni koji su godinama pregovarali s Tačijem i slali Srbe u Tačijevu vladu.

"Ti isti sad skupljaju populističke poene protiv Vučića, a niko se ne pita šta je interes kosovskih Srba i u čemu je razlika između Tačija i Haradinaja. Sem što smo se na Tačija već navikli", kaže on.

foto: Dado Đilas

Na pitanje da li je dobra ili loša praksa bilo to što prethodni predsednici nisu imali praksu stalnih obraćanja javnosti i da su birali prilike i povode za obraćanje, on odgovara:"Što se Tadića tiče, on je pažljivo birao da se javnosti obrati bukvalno svakodnevno, najrazličitijim povodima, samo smo to zaboravili".

O pravim razlozima za Vučićeva direktna obraćanja javnosti, po pravilu se spekuliše unapred, čak iako se u najavi njegove pres službe ističe da će predsednik govoriti o svim važnim pitanjima, kao i o unutrašnjem dijalogu o KiM. Tako se na političkoj sceni procenjuje da je sada pravi razlog obraćanja potreba da se politički amortizuje ulazak Srba u Vladu Kosova, koju vodi za zvanični Beograd ratni zločinac Ramuš Haradinaj.

foto: Kurir TV

Prethodni predsednici

Upamćena posebna obraćanja nekadašnjeg predsednika Borisa Tadića bila su u maju 2011. kada je uhapšen Ratko Mladić, pa u decembru te godine posle odluke Evropskog saveta da odloži odluku o dodeljivanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, zatim sledeće godine (februar 2012.) kada je Evropski savet doneo odluku o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo Srbiji. Sledeći predsednik Tomislav Nikolić obratio se građanima na konferenciji za novinare u januaru ove godine posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, u Generalštabu Vojske Srbije a povodom pojavljivanja kosovskih jedinica Rosu na sever Kosova zbog srpskog voza koji je zaustavljen u Raškoj, kao i u decembru 2016. kada je fokus konferencije bila njegova moguća kandidatura na predsedničkim izborima. Nikolić se građanima obratio i u junu 2014. povodom smene četvorice šefova policijskih uprava, kada je izjavio da u tome potpuno podržava tadašnjeg premijera Vučića.

(Kurir.rs/Danas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! EKSKLUZIVNO! Evo kako su Arkanove ubice pobegle iz Srbije, posle atentata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track