PORUKA PRIŠTINI IZ BRISELA: NATO zabrinut zbog plana za Tačijevu vojsku
Foto: AP

Pozvali na blizak kontakt sa Beogradom

PORUKA PRIŠTINI IZ BRISELA: NATO zabrinut zbog plana za Tačijevu vojsku

Politika -

BEOGRAD - NATO izražava zabrinutost zbog predloga da se Kosovske snage bezbednosti transformišu u oružanu snagu bez ustavnih promena i smatra da takvi jednostrani potezi nisu od od pomoći.

"Generalni sekretar je ovu poruku preneo i direktno kosovskim vlastima. On je takođe pozvao kosovske vlasti da ostanu u bliskom kontaktu sa Beogradom. NATO pozicija po tom pitanju se nije promenila", navodi se u odgovoru koje su Novosti dobile od NATO zvaničnika iz Brisela na pitanje koja je pozicija Alijanse povodom planova predsednika privremenih inistitucija u Prištini, Hašima Tačija, da KSB transformiše u Vojsku.

Iz Tačijevog kabineta ranije je najavljeno da će se, ukoliko ne budu pridobili neophodni srpski glasovi za ustavne amandmane, Skupštini podneti nacrt zakona o transformaciji KSB u vojsku, podsećaju Novosti.

Taj nacrt do parlamenta u Prištini je stigao i u martu, ali je pod pritiskom zapadnih zemalja, kao i NATO tada povučen.

"Pozdravljamo spremnost da se u debatu oko budućnosti KSB-a uključe sve zajednice. NATO je godinama podržavao razvoj KSB-a kao profesionalne i narastajuće multietničke snage. Struktura, mandat i misija KBS-a su pitanja za lokalne kosovske institucije u skladu sa njihovim ustavnim zakonom", rekao je zvaničnik NATO.

Da je formiranje vojske primarni cilj novoformirane vlade u Prištini pokazuje i to što je ministar za bezbednosne snage Rustem Beriša, tokom jučerašnjih razgovora u Tirani sa ministarkom odbrane Oltom Džakom rekao da je jačanje bezbednosnih institucija "prioritet" i da to "uključuje transformaciju KBS u oružane snage".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track