SINDIKATI DANAS ISPRED VLADE: Ne dajmo da usvoje protivustavni zakon!
Foto: Dragan Kadić

PROTEST

SINDIKATI DANAS ISPRED VLADE: Ne dajmo da usvoje protivustavni zakon!

Društvo -

Oni zahtevaju povlačenje iz procedure Predloga zakona o zaposlenima u javnim službama

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Novi sindikat zdravstva Srbije, Sindikat zaposlenih u prosveti Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Novi sindikat BAS Beograd danas će u 12 časova ispred Vlade održati protest.

Oni zahtevaju povlačenje iz procedure Predloga zakona o zaposlenima u javnim službama.

- Država je ovim zakonom zaposlene u prosveti, zdravstvu, kulturi, socijalnim ustanovama i sportskim organizacijama označila kao državne službenike. Sam smisao ovog zakona je pogrešan i besmislen! Bunimo se zato što nije ispoštovano ono što smo potpisali 2015. kada smo izašli iz štrajka. Borimo se da svi koji rade za državu uđu u sistem platnih razreda - istakla je Jasna Janković, predsednica USPRS, i podvukla da su najsiromašniji deo javnog sektora upravo prosveta, zdravstvo i kultura.

Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije, kaže da će se pomenutim sektorima dodatno smanjiti neka prava iz postojećeg Zakona o radu.

- Zakon je protivustavan, čak i ako bude usvojen, mislim da će biti pravno ništavan. Suprotan je potpisanim međunarodnim konvencijama koje je Srbija ratifikovala - ukazuje Mrkić.

Kurir / M. B.

Foto: Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track