VUČIĆ O KATALONIJI: Potpisao sam pismo, ali ćemo ga na molbu Španije dostaviti kasnije
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nećemo ga sada slati Evropskog komisiji

VUČIĆ O KATALONIJI: Potpisao sam pismo, ali ćemo ga na molbu Španije dostaviti kasnije

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je tekst pisma za Evropsku uniju povodom katalonskog referenduma gotov, da ga je on već potpisao, ali da ga premijerka neće sutra odneti u Brisel, već će biti dostavljeno kasnije, na molbu Španije, kako ne bi pogoršalo situaciju u toj zemlji.

Vučić je objasnio na pres konferenciji da će pismo, ozbiljno i temeljno, premijerka potpisati posle posete Briselu, kada dobije saglasnost vlade.

Odlaganje slanja pisma Evropskoj uniji ne znači, međutim, da će predsednik i vlada odustati od insistiranja na odgovorima koje namerava da uputi Evropskoj uniji, a pre svega - kako Katalonija ne može, a samoproglašena nezavisnost Kosova i Metohije je mogla da se proglasi legalnom.

On je na pres konferenciji koju je držao s evropskim komesarom za humanitarna pitanja Hristosom Stilijadesom, a upitan da li je su razgovarali o Kataloniji i evropskoj perspektivi Srbije, rekao da je govorio razgovorima Beograda i Prištine, te o tome koliko je teško da Srbima objasni različite aršine koje EU primenjuje.

"Moja je dužnost kao predsednika da kažem na svakom mestu kako je teško za srpski narod da razume različite aršine i principe koji se primenjuju kad je u pitanju Srbija, rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je rekao, njegova je dužnost da to govori na svakom mestu, ali i da je u tom smilu zahvalan i Stilijadesu, ali i Mogerini, jer "žele mir i pomažu da ga sačuvamo kroz užasno teške razgovore s kosovskometohijskim Albancima". "To radimo da bismo sačuvali naše ljude i predvideli voju budućnost. Govorio sam o tome i zato što tu peravde za Srbe i Srbiju nema", primetio je.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije je izjavila da predsednik Vučić i Vlada pripremaju pismo za Evropsku komisiju u kojem će postaviti niz pitanja u vezi sa stavom komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti i da će ga odneti kada bude putovala u Brisel u ranije dogovorenu posetu, 10. i 11. oktobra.

O migrantskoj krizi i mehanizmima civilne zaštite

Vučić je izjavio danas da je sa evropskim komesarom za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristosom Stilijanidisom razgovarao o rešavanju problema u okviru migrantske krize i mehanizmima civilne zaštite u Srbiji.

Vučić je novinarima posle sastanka sa Stilijanidisom u Predsedništvu Srbije rekao da je su, izmedju ostalog, analizirali kako i na koji način Srbija postupa sa 3.587 migranata koliko ih trenutno ima u prihvatnim centrima. "Mislim da na pristojan način radimo svoj posao. Mnogo toga još moramo da uradimo i želim da verujem da ćemo u tome imati podršku EU", rekao je Vučić.

80 miliona evra pomoći Srbiji za migrantsku krizu

Vučić je izrazio ogromnu zahvalnost Evropskoj uniji zbog 80 miliona evra pomoći koje je Srbija dobila za migrantsku krizu.

"Toliko novca nismo uzeli od srpskih poreskih obveznika. Želim da kažem da smo razgovarali i o tome da ukoliko bi došlo do povećanja talasa migracija, kako i na koji način EU može da nam pomogne", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodao je da su razgovarali i o mehanizmima civilne zaštite, odnosno o tome kako i na koji način to zajedno da rade.

Vučić je više puta na konferenciji za novinare izrazio zahvalnost za svu pomoć Evropske unije Srbiji za upravljanje krizama. On je rekao i da će Srbija truditi da ostvari sve zadatke i uradi svoj posao na putu ka EU.

"A onda nam ostaje naša svakodnevnica, naša muka, ono sa čime se svakodnevno suočavamo, a to je Kosovo i Metohija", rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: Tanjug Rade Prelić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Talas otcepljenja trese Evropu! Ovo je pet regija koje će uskoro krenuti put nezavisnosti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track