ZVANIČNICA NATO: Nemamo ništa protiv toga da Srbija bude vojno neutralna
Foto: Fonet/Nenad Orević

stav

ZVANIČNICA NATO: Nemamo ništa protiv toga da Srbija bude vojno neutralna

Politika -

NATO prihvata opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna, u tome ne vidi ništa sporno i to ne predstavlja prepreku razvoju saradnje sa Srbijom u brojnim oblastima, izjavila je danas zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Pres služba predsednika je saopštila da su Vučić i Gotemeler danas u Beogradu razgovarali o političkom dijalogu, oblicima praktične saradnje i predstojećem susretu Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Vučić je rekao da je saradnja Srbije i NATO umnogome unapredjena i da je povećano uzajamno poverenje.

Ponovio je da je Srbija vojno neutralna zemlja, bez namera da taj status menja, ali da je čvrsto opredeljena da saradjuje sa Alijansom u okviru programa Partnerstvo za mir, sa ciljem očuvanja trajnog mira i bezbednosti u regionu.

"Tokom proteklih 11 godina učešća u programu Partnerstvo za mir, Srbija je ostvarila značajnu saradnju sa državama članicama NATO i partnerskim državama, primenjujući najbolja iskustva i standarde u modernizaciji i jačanju svojih oružanih snaga i odbrambenih kapaciteta", dodao je Vučić.

Vučić je rekao da je izuzetno važno da NATO i dalje sprovodi principijelan i statusno neutralan odnos prema Kosovu.

On je rekao da je za Srbiju NATO neizostavan faktor regionalne stabilnosti, a Kfor veoma važan faktor bezbednosti i opstanka srpske zajednice na Kosovu, kao i očuvanja srpskog kulturnog i istorijskog nasledja.

Tema razgovora bila je i realizacija inicijative za korišćenje povereničkog fonda za deminiranje i uništavanje kasetnih bombi u Srbiji, koji će biti realizovan uz pomoć holandske Vlade.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Fonet/Nenad Orević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja