TAJNA ZAVERA: Miloševića proglasili ludim da bi ga smakli!
Foto: Marina Lopičić

KAKO JE 90-TIH SPREMAN VOJNI UDAR NA SLOBU

TAJNA ZAVERA: Miloševića proglasili ludim da bi ga smakli!

Politika -

Vojni obaveštajci početkom devedesetih nameravali da diskredituju Miloševića navodima da boluje od šizofrenije i dijabetesa.Taj dopis u kom Bogdanovići zveštava Jovića o Slobinom zdravlju je falsifikat vojnih službi

koje su mu radile o glavi, tvrdi Šešelj

U nameri da izazovu vojni udar tajne službe su pokušavale da diskredituju Slobodana Miloševića i tako ga svrgnu s vlasti, zbog čega su, između ostalog, sačinili i dokument u kom se tvrdi da je bivši predsednik SRJ i Srbije bolovao od šizofrenije i dijabetesa, saznaje Kurir.

Do takvog otkrića došlo se pošto je nekadašnji premijer i savezni ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković objavio strogo poverljiv dokument iz 1990. s dijagnozom bivšeg šefa države. Kopija koju je Živković objavio zapravo je odgovor Radmila Bogdanovića, tadašnjeg sekretara Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova (rang današnjeg ministra policije) na zahtev Borisava Jovića, tadašnjeg predsednika Predsedništva SFRJ, u kojem ga obaveštava o podacima iz medicinske dokumentacije „druga Miloševića, predsednika Predsedništva SR Srbije“.

foto: Kurir

Lider SRS Vojislav Šešelj, svedok tog vremena i poslovično upućen u rad službi, tvrdi da je sve to izmišljotina i da je navodnu prepisku falsifikovala vojna služba bezbednosti kako bi zavadila Miloševića s Jovićem i Bogdanovićem, ondašnjim bliskim saradnicima, kako bi ga oslabili.

- Ne tvrdim, ali na osnovu svega šta su radili mogu da poverujem da je dokument falsifikat vojnih službi bezbednosti jer je do 1992. vojska radila o glavi Miloševiću. Postojala je zavera protiv njega i tek kada je Života Panić te 1992. došao na mesto načelnika Generalštaba JNA umesto Blagoja Adžića, mogao je da odahne dušom - priča Šešelj i nastavlja:

- Svedok sam jednog susreta - bilo je to u vili na Dedinju, išao sam na razgovor s Miloševićem o tada predstojećim saveznim i lokalnim izborima, održanim maja 1992. U jednom momentu došao je Mihalj Kertes (tada je bio na čelu Službe državne bezbednosti Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, prim. aut.) i pokazao Miloševiću da je policija nabavila maljutke, protivtenkovske rakete, u slučaju da vojska izvede tenkove i izvrši udar.

Šef radikala je ubeđen da je objavljeni dokument falsifikat zbog tadašnje prirode odnosa Miloševića s Jovićem i Bogdanovićem, ali i činjenice da je s bivšim šefom države bio u Hagu:

- Pouzdano znam da nema nijednu od tih boleština. Niti je šizofrenik niti je imao šećernu bolest, jeo je više i masnije čak i od mene. Sloba je s Jovićem bio u odličnim odnosima do 1995. i nema šanse da se na taj način „dopisivao“ s Bogdanovićem, koji je bio Miloševićev čovek od velikog poverenja i to ostao čak i nakon 1991, kada je smenjen jer je za njega do kraja radio najpoverljivije policijske poslove.

Inače, u dopisu koji je objavio Živković pominje se i Miloševićeva supruga, i to kao problematična za sistem.

foto: Profimedia

- Drugarica Mirjana Marković prolazi evidenciju SDB, a operativnim radnjama ova služba je došla do saznanja da drugarica Marković Mirjana vodi nedoličan privatni život, o čemu je ova služba obavestila i druga Slobodana Miloševića - piše u dokumentu.

Počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić ne zna da li su to podmetačine nekadašnjih službi jer se, kako kaže, njima nikad nije bavio, ali je zato opleo po Živkoviću.

foto: Nebojša Mandić

- Sramota! Slobodan je poslednji ozbiljan državnik, a Mira poštena žena. Neću da komentarišem te bitange, nesposobne mediokritete, koje se služe notornim lažima u nedoličnoj političkoj borbi. Go*no može da priča šta hoće, taj će da izmisli i da su Karađorđe ili Miloš Obrenović bili ludaci.

Borisav Jović negirao je autentičnost dokumenta tvrdeći da je zgranut što se izmišljaju takve stvari. Mirjana Marković nije odgovarala na pozive i poruke Kurira.

Ekipa kurira

UROŠ ŠUVAKOVIĆ: ZORAN ŽIVKOVIĆ JE ZA ZATVOR

foto: Marina Lopičić/Beta

Uroš Šuvaković iz udruženja Sloboda kaže da je objava Zorana Živkovića skandalozna i da bi za to trebalo da bude u zatvoru.

- Živković neka kaže od koga je to dobio. On snosi ozbiljnu odgovornost jer medicinska dokumentacija, pa čak i izmišljena, ne sme da se objavljuje. Na prvi pogled vidi se da je falsifikat. Naslovljen je na Borislava Jovića, a čovek je Borisav i zaista je teško poverovati da Bogdanović to nije znao. Drugo, navodi se da se podaci dostavljaju Joviću na zahtev Odbora za zaštitu ustavnog poretka SFRJ. Odbor nije postojao već Savet, na čijem je čelu bio Stipe Mesić. Dalje, nema logike da se podaci šalju Joviću kao predsedniku Predsedništva SFRJ kako bi on to onda prosledio Savetu, već bi to formalno moralo da bude obrnuto. Konačno, oznaka strogo poverljivo je pogrešna, moralo bi da stoji državna tajna jer se radi o Miloševiću kao tadašnjem predsedniku Predsedništva Srbije.

foto: Kurir

Ekipa Kurira

DR KURIR

DANAS U KURIRU NAJBOLJI POKLON DODATAK O ZDRAVLJU: Koliko zapravo znamo o zdravoj ishrani

Današnji poklon dodatak Dr Kurir uvodi vas u svet zdrave hrane i otkriva kako ona dolazi do naše trpeze. Naš sagovornik prof. dr Svetlana Stanišić objašnjava koje sve zablude postoje i rešava mnoge nedoumice u vezi s ovom aktuelnom temom.

foto: Dr Kurir

U najboljem dodatku o zdravlju koji vam poklanjamo u današnjem Kuriru pronaći ćete odgovore i na ova pitanja: da li se i kako leči noćno umokravanje kod dece, da li živimo u svetu bez osećanja, kako da uspešno osušite začine, kao i mnogo drugih korisnih informacija.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Da li je Sloba ubijen u Hagu ili je još živ - Sve teorije zavere o smrti Slobodana Miloševića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track