(KURIR TV) MARKOVIĆ SA ŠTRAHEOM U BEČU: Austrija podržava Srbiju
Foto: Kurir

Zajednička konferencija u Beču

(KURIR TV) MARKOVIĆ SA ŠTRAHEOM U BEČU: Austrija podržava Srbiju

Politika -

BEČ - Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Šrahe, izjavio je u Beču, da se posle parlamentarnih izbora u ovoj zemlji, politika Austrije neće menjati prema Srbiji, da će podržavati njen put ka EU i da je smatra važnom za stabilnost u regionu.

Štrahe je sinoć na konferenciji za medije koju je održao zajedno sa predsednikom Jedinstvene Srbije i narodnim poslanikom Draganom Markovićem - Palmom rekao da je zadovoljan izbornim rezultaitma i da se koalicioni pregovori uspešno odvijaju.

foto: Kurir

Konferencija za medije je održana u prostorijam FPO, a Marković se u Beču nalazi na čelu delegacije od 550 studenata, zdravstvenih radnika, privrednika, političara...

"Da li sutra kao vladajuća stranka u koaliciji ili opoziciona stranka, mi svoj odnos prema Srbiji nećem sigurno menjati. Srbija je veoma bitan faktor u Evropi a posebno je to važno za stabilnost i budućnost u Evropi i u regionu", rekao je Štrahe.

Štrahe je rekao i da će njegova stranka podržavati put Srbije ka EU.

"Ssto se tiče naše stranke, mi čvrsto stojimo na strani neutralnosti Austrije, a Srbija neguje vojnu neutralnost što je nama drago, i naš zadatak je da negujemu tu tradiciju", rekao je Štrahe dodajući da će raditi na tome da budu medijatori tog koncepta, a ne da primaju naređenja.

foto: Kurir

Štrahe smatra i da su sankcije prema Rusiji besmislene i da će tražiti partnere na evropskom nivou da se što pre ukinu. On je naglasio da je Rusija ne samo geografski, istorijski, verski i politički deo Evrope, da je uvek bila dobra prema Evropi i da treba da bude bliža Evropi, a ne suprotno.

Marković je istakao da je sa svojim domaćinom razgovarao o više tema i čestitao mu dobar izborni rezultat.

"Rezulati koje je FPO ostvarila na nedavnim izborima nije samo dobro za Austriju već i za Srbiju imajući u vidu politički program i stavove koje smo čuli poslednjih godina a koje provodi ta stranka", rekao je Marković.

Marković kaže da je Štraheu preneo probleme koje Srbija ima u okviru međunarodne zajednice i sa Amerikom povodom svoje neutralnosti i dobrih odnosa sa Rusijom i zatražio njegovu podršku.

"Očiti da ne znaju Ustav Srbije, da politiku Srbije vodi vlada i predsednik Srbije Aleksandar Včić a i mi ne sedimo na dve stolice, mi sedimo na svojoj srpskoj stolici. Hoćemo u Evropu. Mi smo pokazali da želimo da sarađujemo sa Evropom, ali i sa Rusijom takođe", rekao je Marković.

Traže od Srbije da Rusiji uvede sankcije, rekao je Marković dodajući da su Srbija i Jugoslavija imale neopravedne sankcije i vrlo o dobro znaju šta zanače ekonomske sankcije.

"Mi želimo da sarađujem sa celim svetom ali da Srbija donosi sama odluke onakao kako naš Ustav perdviđa a ne da nam, kao poslednjih godina, neki govore šta treba da radimo", rekao je on.

"Pošto će Austrijia biti zemlja predsedavajuća EU u drugoj polovini 2018. godine, tražim da pomogne Srbije i ne samo tada, već i da reaguje na izjavu američkog diplomate, što sam siguran da nijedna država tako nešto ne bi ni dozvolila", rekao je Marković.

On je dodao da je Štrahe veliki prijatelj Srbije i da će pomoći da se Srbija izbori za pravdu, da uđe u EU i da se poveća ekonomska saradnja sa Austrijom. Marković se juče u Beču sastao i sa zamenikom Štrahea Johanom Gudenusom koji je i zamenkik gradonačelnika Beča i razmenili poklone.

(Kurir.rs/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track