DAČIĆ PONAVLJA DA SRBIJA NEĆE PRIZNATI KOSOVO:  Pravno obavezujući sporazum o normalizaciji nije ništa novo
Foto: Dado Đilas

i dalje otvoreni za dijalog

DAČIĆ PONAVLJA DA SRBIJA NEĆE PRIZNATI KOSOVO: Pravno obavezujući sporazum o normalizaciji nije ništa novo

Politika -

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da pitanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom nije novo, jer je pokrenuto prilikom otvaranja pregovara o članstvu Srbije u EU.

Dačić je rekao da je očigledno da postoji velika razlika izmedju shvatanja Prištine i stava Evropske unije o tome šta treba da sadrži taj pravno obavezujući okvir, i da EU ne može da ima drugačiji stav od statusno neutralnog, pošto pet zemalja EU nije priznalo Kosovo.

foto: Fonet/MSP

"Znate kada će te zemlje da daju saglasnost na to da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova da bi postala članica EU? Nikad! Ali nemojmo mi sada da prebacujemo težište na te zemlje, hajde da se mi borimo do kraja", rekao je Dačić posle razgovora s premijerom Gvineje Bisao Umarom Sisokom Embalom.

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao da "malo ko zna šta treba da bude sadržina" pravno obavezujućeg sporazuma i da će sigurno biti pritisaka u vezi s nezavisnošću Kosova i Metohije.

"Naša pozicija je principijelna i jasna i nemamo nameru da je menjamo. Otvoreni smo za dijalog, ali nismo za prihvatanje jednostranih poteza", rekao je Dačić.

On je ponovio da Srbija neće priznati Kosovo.

"Od toga nema ništa. Ja sada hoću da čujem od njega (premijera Gvineje Bisao) da li su priznali Kosovo, a sada mi treba da priznamo Kosovo i Metohiju. Nemojte da ste smešni", rekao je Dačić.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dačič nije želeo da komentariše otkazivanje konferencije za novinare premijera Kosova Ramuša Haradinaja s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i evropskim komesarom Johanesom Hanom, posle današnjeg sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosovo i EU u Briselu.

"Mi imamo informaciju šta se desilo, ali nije na nama da to komentarišemo", rekao je.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Ekskluzivno! Evo ko će biti novi premijer Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja