OPŠTE RASULO U JANKOVIĆEVOM POKRETU, JOŠ GA SAMO ŽENA NIJE OSTAVILA: Lider PSG hteo sam sebe da smeni, članovi ga odbili
Foto: Dado Đilas

burno na skupštini Pokreta slobodnih građana

OPŠTE RASULO U JANKOVIĆEVOM POKRETU, JOŠ GA SAMO ŽENA NIJE OSTAVILA: Lider PSG hteo sam sebe da smeni, članovi ga odbili

Politika -

Turbulentno Saša Janković predložio da se glasa o njegovom poverenju,
skupština PSG to odbila aklamacijom

U Pokretu slobodnih građana Saše Jankovića vlada potpuni haos! Nakon što su ga napustili Srđan Škoro a potom i Tatjana Vojtehovski i Milica Kralj, na skupštini Pokreta, koja je održana juče, iz Predsedništva su se povukli Aida Ćorović i Goran Marković.

Međutim, oni nisu izašli iz Pokreta, već su na ovaj način očigledno želeli da izraze nezadovoljstvo nastalo usled haotičnog stanja u ovoj političkoj organizaciji. Takođe, Janković je demantovao da su iz Predsedništva PSG izašli Nikola Đuričko, Janko Baljak i Jene Maglai.

foto: Dado Đilas

U prilog tome da je PSG u ozbiljnim problemima govore i prethodni potezi članova Pokreta koji su za manje od mesec dana rekli doviđenja Jankoviću. Iz najužeg rukovodstva otišlu su akademik Dušan Teodorović i novinar Srđan Škoro, a Pokret su napustili novinarka Tatjana Vojtehovski i pozorišna rediteljka Milica Kralj.

Opstanak u pitanju

Osipanje članstva koje je uzelo maha dovelo je u pitanje i sam opstanak Pokreta, pa je tim povodom i održana jučerašnja sednica osnivača, na kojoj je bilo reči o situaciji u Pokretu, ali se i raspravljalo o radu Jankovića. U trenutku kad je Janković predložio da se glasa o njegovom poverenju, skupština je to odbila aklamacijom.

Na kraju zasedanja izabrano je novo Predsedništvo. Ovo telo od sinoć čine Janko Baljak, Nikola Đuričko, Rade Veljanovski, Božo Prelević, Jene Maglai, Nebojša Milenković, Slavoljub Nikolić, Snežana Tasov i Saša Janković. Lider PSG Saša Janković je rekao da taj pokret „otvara prozore da izađe sve ono što se ne oseća dovoljno dobro“, a da uđe nova energija, novi kiseonik. Potvrdio je da je ponudio ostavku, ali da članovi i osnivači Pokreta o tome nisu želeli ni da debatuju.

Rušenje Vučića nije cilj

- Konačni stav je - PSG otvara prozore... Otvara prozore da izađe sve ono što se ne oseća dovoljno dobro u prostoru u kom se nalazimo i otvara prozore za novu energiju, za novi kiseonik... Da pričamo o radu, problemima, napretku i konačno da počnemo da radimo. Pokret slobodnih građana od danas punom parom počinje da radi - rekao je Janković. - Nije naš cilj rušenje Aleksandra Vučića, već uređena zemlja, a Vučić je u tome samo prepreka - dodao je Janković.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je Jankovićev pokret izgubio šansu da postane vodeća politička opoziciona snaga.

- Svakako, ne može se više Jankovićevom pokretu predviđati ozbiljniji uspon. Za njih će uspeh biti ako ne nestanu - kaže Anđelković.

foto: Fonet

On ističe da je Pokret gradio svoju poziciju na imidžu i rejtingu Jankovića: - I nikad nisu imali partijsku logistiku. Sada ubrzano taj rejting i imidž padaju, a s druge strane nisu uspeli da izrade pravu stranku. Verovatno su sada slabiji od DS.

Sanja Đurić

Tatjana Vojtehovski HOĆU DA BUDEM SLOBODNA GRAĐANKA

foto: Damir Dervišagić

Novinarka Tatjana Vojtehovski svoj odlazak obrazložila je rečima da je „pitanje slobode moj životni, a ne politički stav“. - Iz Pokreta sam izašla jer hoću da budem slobodna građanka. Od te ideje ne odustajem. I to nema nikakve veze s politikom - rekla je ona za Danas, dok je Milica Kralj poručila: - Odluka da napustim Pokret je vezana za činjenicu da ja u tu istu ideju nedvosmisleno verujem, a zatim i u ljude koji su bez politikantskih i bilo kakvih drugih kalkulacija srce ostavili boreći se za nju u predsedničkoj kampanji. Tu borbu moramo da nastavimo kao slobodni građani.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Ko će odgovarati što Naser Orić nesmetano lovi po Srbiji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track