RASIPNIK: Marko Đurić ima 10 pomoćnika!
Foto: Nebojša Mandić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju zaposlio celu svitu

RASIPNIK: Marko Đurić ima 10 pomoćnika!

Politika -

Većina ovih činovnika ima veće plate i od ministara i premijera, što je nedopustivo, ocenjuje stručna javnost

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ima čitavu svitu oko sebe - tri zamenika i čak sedam pomoćnika, a da skandal bude još veći, mnogi od njih plaćeniji su od većine ministara iz Vlade Srbije, ali i od premijerke Ane Brnabić!

I dok plate pojedinih članova Vlade ne prelaze ni 90.000 dinara, Đurićevi puleni mesečno inkasiraju čak i po 120.000 dinara, kako je navedeno na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

Ako bi se podvukla crta, računica bi pokazala da samo za plate desetočlanog tima Marka Đurića mesečno ode preko milion dinara. Imajući u vidu da su iznosi plata objavljeni samo za petoro, to bi značilo da se iz džepova poreskih obveznika izvuče čak 588.582 dinara. Ako se tome doda i plata direktora Kancelarije, koja iznosi 156.000 dinara, onda suma dostiže i do 744.582 dinara.

foto: Kurir

S druge strane, plate ministara Aleksandra Antića i Dušana Vujovića, na primer, ne prelaze ni 90.000 dinara, dok Branislav Nedimović i Goran Knežević primaju okruglo 90.000, a premijerka Brnabić 104.500 dinara.

Koordinator Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović kaže da je takav sistem plata besmislen.

- Mora da se uvede sistem platnih razreda u državnoj administraciji i da plate državnih funkcionera moraju da budu usklađene sa značajem njihove funkcije. Postoji hijerarhija u državnoj administraciji - predsednik, predsednik Vlade, ministri, pa onda redom naniže. Ovo je posebno iritantno kada su u pitanju savetnička mesta. Oni to obrazlažu time da su u pitanju neki veliki eksperti i stručnjaci, a onda se po rezultatima vidi koliko nisu stručni - kaže Dobrašinović.

S. Đurić - B. Karović - Foto: Nebojša Mandić

Bez odgovora

U KANCELARIJI ZA KOSOVO I METOHIJU ĆUTE

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju nisu odgovorili na pitanja Kurira da li je neophodno da direktor ovog tela ima čak tri zamenika i sedam pomoćnika i da li je Marko Đurić to lično tražio, kao i na osnovu kojih kriterijuma su im određene plate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track