JOVANKA BROZ NA SAMRTI OTKRILA: Oca Slobodana Miloševića su ubili jer je voleo Ruse!
Foto: Profimedia, EPA

SVEDOk Milan Šarac otkriva

JOVANKA BROZ NA SAMRTI OTKRILA: Oca Slobodana Miloševića su ubili jer je voleo Ruse!

Politika -

Slobodanov otac Svetozar razveo se od supruge Stanislave jer je prezirao komuniste, dok je Miloševićeva majka poticala iz komunističke porodice

Vidiš kako govore neistinu da se otac Slobodana Miloševića ubio, da se obesio... To nije istina. Njega su ubili zato što je voleo Rusiju, zato što je bio ruski čovek.

Ovo je tvrdila Jovanka Broz, supruga maršala Josipa Broza Tita, u razgovorima sa scenaristom i rediteljem Milanom Šarcem, s kojim je često pričala. Ovo će biti samo jedan od detalja njihovih dugogodišnjih razgovora, koje će Šarac izneti u javnost u svojoj monodrami ispovesti „Ja, Jovanka Broz“, koja je u pripremi.

89 GODINA IMALA JE JOVANKA BROZ KADA JE PREMINULA

33 GODINE ŽIVELA JE SAMA U IZOLACIJI,U RUINIRANOJ KUĆI

28 GODINA IMALA JE KADA SE UDALA ZA TITA

Decenijama traje dilema da li se Svetozar Milošević ubio ili je, kako se sumnjalo, likvidiran jer je bio „ruski čovek“, što je posle sukoba Tita i Staljina i Rezolucije Informbiroa bio smrtni greh zbog kojeg je na hiljade ljudi poslato na robiju, mahom na zloglasni Goli otok, ili su po naređenju Komunističke partije ubijeni. Posebno je surov i dugotrajan bio progon informbiroovaca u Crnoj Gori, gde je živeo otac Slobodana Miloševića.

foto: Privatna Arhiva

Jedan od razloga što se razveo od supruge Stanislave bio je i taj što je prezirao komuniste, dok je Miloševićeva majka poticala iz komunističke porodice. Naime, odmah nakon završetka Drugog svetskog rata Svetozar je napustio porodicu u Požarevcu i vratio se u rodno selo Uvac. Sinovi su ga posećivali, češće Bora nego Slobodan. On se, prema zvaničnoj verziji, 1962. ubio pištoljem, navodno zbog toga što je jedan njegov učenik, kojem je dao slabu ocenu, počinio samoubistvo. Slobodan nije prisustvovao sahrani oca jer je bio na ekskurziji u Rusiji. U ovu zvaničnu verziju mnogi sumnjaju, posebno oni koji su znali Svetozara, za kojeg su pričali da je bio stamen čovek, koji ne bi digao ruku na sebe. Kad je Josip Broz umro, a diktatura Komunističke partije popustila, otvoreno se govorilo da je Svetozar ubijen jer je bio protiv Tita i komunista, a da je „ruski čovek“. Ovu verziju potvrđuje i svedočenje Jovanke Broz.

foto: Privatna Arhiva

Šarac u razgovoru za Kurir otkriva da je Jovanka veoma uvažavala Slobodana Miloševića i njegovu porodicu.

Mina Branković

Zla kob porodice MAJKA SE OBESILA

Slobodanu i Bori je Stanislava bila i otac i majka, sve dok se nije obesila 1974. Ubio se još jedan član njegove najbliže porodice, njegov ujak, general Milisav Koljenšić, i to samo dan nakon samoubistva oca Svetozara. I Svetozarova sestra Darinka, Slobodanova tetka, završila je tragično - nađena je mrtva u kadi nakon što joj je muž poginuo, a deca pomrla. Zla kob Miloševićevih nastavila se, donekle, i kasnije. Braća Slobodan i Borislav, koji je dugo godina bio diplomata u Moskvi, nisu bili mnogo bliski. Zanimljivo je da se Slobodan, iako su mu otac i majka bili Crnogorci, uvek deklarisao kao Srbin, dok se brat Bora izjašnjavao kao Crnogorac. Tako su i sahranjeni - Slobodan u Požarevcu, a Bora u Crnoj Gori, u selu Uvac kraj oca Svetozara.

JOVANKA O MIHAJLOVIĆU

Molila Tita da Dražine kosti vrate porodici

Milan Šarac kaže da je Jovanka poštovala i porodicu Draže Mihailovića i da je tražila od Broza da se kosti četničkog komandanta vrate porodici. - Nije uspela da ubedi Tita. Koliko znam, sa njegovom porodicom nije bila u kontaktu. Nakon razgovora s Jovankom, mitropolit Amfilohije mi je rekao da mu je najveća želja da služi opelo na mestu gde su položene Dražine kosti. Voleo bih da mu pomognem i kada, jednog dana, bude služio pomen na mestu gde su Dražine kosti - priča nam Šarac.

foto: Privatna Arhiva

Tešku sudbinu preživela je i Jelica Mihailović, supruga generala Dragoljuba Draže Mihailovića. Tri puta je ostajala bez krova, dva svetska rata odnela su joj skoro sve najmilije, preživela je dva logora i izdržala komunistički pogrom. Umrla je 1970. godine, počiva na beogradskom Novom groblju.

foto: Kurir

SREĆNA SLAVA!

foto: Kurir

DANAS JE SVETI NIKOLA! SAMO KURIR ČITAOCIMA DARUJE DVA POKLONA: Ne propustite poster ikonu sa crkvenim kalendarom za 2018. godinu i slavski dodatak

Danas Srpska pravoslavna crkva obeležava Svetog Nikolu, a Kurir svoje čitaoce, sad već tradicionalno, daruje sa dva vredna poklona.

Poster s ikonom Svetog Nikole sadrži najvažnije datume pravoslavnog kalendara za 2018. godinu, a u slavskom dodatku pronaći ćete sve o slavi i običajima koji se vezuju za proslavu Nikoljdana.

Pored toga, za naš dodatak ekskluzivno govori i Svetlana Ceca Ražnatović, koja otkriva kako se Sveti Nikola praznuje u njenom domu, ko priprema slavsku trpezu i koja jela su neizostavna na njenoj slavskoj trpezi.

Na poslednjoj strani dodatka nalazi se sličica za slavsku sveću koju možete da isečete. Nikola Mirlikijski, poznatiji kao Sveti Nikola Čudotvorac, jedan je od najvećih hrišćanskih svetitelja, a pored mnogobrojnih Srba koji proslavljaju Svetog Nikolu, ova slava se obeležava i kao hramovna i manastirska slava SPC.

Svoj duhovni put Nikola je počeo u manastiru Novi Sion kod strica, gde se i zamonašio.

Posle smrti roditelja, svu nasleđenu imovinu razdelio je siromašnima. Prema predanju, vođen čudesnim glasom, krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe.

Preminuo je 19. decembra po novom, odnosno 6. decembra po starom kalendaru 343. godine, a taj dan se danas obeležava njemu u čast.

Kaže se da ovu ovu slavu polovina Srba slavi, dok druga polovina ide na slavu.

foto: Kurir

Kurir / Mina Branković

Foto: Profimedia, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track