VLASTI U PRIŠTINI U POTPUNOJ POMETNJI ZBOG SPECIJALNOG SUDA ZA RATNE ZLOČINE: OVK diže glavu na Kosmetu, mogući svedoci u životnoj opasnosti
Foto: AP, Fonet

pripremaju odmazdu

VLASTI U PRIŠTINI U POTPUNOJ POMETNJI ZBOG SPECIJALNOG SUDA ZA RATNE ZLOČINE: OVK diže glavu na Kosmetu, mogući svedoci u životnoj opasnosti

Politika -

Brat kosovskog premijera i poslanik u kosovskoj skupštini Daut Haradinaj izjavio je da će prvo hapšenje za Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu i Metohiji ponovo aktivirati nekadašnju Oslobodilačku vojsku Kosova.

foto: Youtube Printscreen

Daut se pominje kao jedan od prvih pripadnika tzv.OVK koji će se naći pred Specijalnim sudom, a njegova izjava usledila je nedugo pošto je propao pokušaj partija proisteklih iz OVK da u parlamentu obore zakon o formiranju Specijalnog suda.

Reagovanje Haradinaja svedoči da je Specijalni sud, iako još nije počeo sa radom, već napravio pravu pometnju na Kosmetu, navodi stručnjak za bezbednost Ilija Životić.

- Pre nego se iznesu predviđanja njegovog rada potrebno je proučiti kako je postavljen sistem kosovskog društva. Za to je dovoljna rečenica: "Ovo nije društvo pogođeno organizovanim kriminalom, ovo je društvo zasnovano na organizovanom kriminalu", koju je izgovorio potparol šef UNMIK-a Beri Flečer 2003 godine, navodi Životić.

Ilija Životić
Ilija Životić

On objašnjava da je cela teritorija Kosova podeljena na zone odgovornosti KZK ( 7 zona) koje su samo precrtane zone odgovornosti bivše OVK.

- Vođe koje iz OVK nisu prešle u politiku postali su komandanti KZK sa očekivanjima da za nekoliko meseci postanu komandanti Kosovske vojske. Tu leži veliki problem jer prilikom demilitarizacije OVK samo manji deo naoružanja je predat. Većina oružja je po raznim skrovitim mestima spremna za upotrebu. Najmanje dve jedinice nisu nikada ni rasformirane niti položile oružje. Jedna je pod kontrolom Ramuša Haradinaja čoveka sa 108 krivičnih prijava, apsolutnim rekorderom po količini nasilja, i po obaveštajnim podacima, osobe koja se ne libi da sam upotrebi oružje u raspravi. Specijalna jedinica Crni Orlovi mu služi za sve vrste obračuna, od zastrašivanja političkih protivnika, konkurencije u kriminalnim, ali sada od kada je premijer, i u privrednim tokovima, kao što su javni radovi i nadmetanja na raznim tenderima, kaže Životić.

Prema njegovom mišljenju, glavni problem sa kojim će se sud sresti je pitanje obezbeđivanja valjanih svedoka, koji će pristati da se pojave kao podrška tužiocu, ali i onih koji će poživeti dovoljno dugo da svoju ulogu ispune. Jer upravo su pripadnici Crnih Tigrova, Orlova, Skifterija, i sličnih paravojnih formacija zastrašivali i likvidirali osobe koje su trebale svedočiti u Hagu.

- Druga podela Kosova je na zone uticaja. Naime Kosovo i Metohija su podeljeni desetinama godina na nekoliko porodica koje kontrolišu organizovani kriminalitet na svojoj teritoriji. Sigurno je da će i njihove glavešine zarad nastavka saradnje sa vlastima, koja se ogleda u ne mešanju u trgovinu droge, oružja i nafte, raditi na lociranju potencijalnih svedoka tužilaštva.

Smatram da će se ozbiljnost tog suda moći oceniti upravo po tome, po mogućnosti tužilaštva da pronađe, ubedi svedoke da svedoče, ali i da ih sačuva do kraja procesa. Nama ostaje nada da taj sud neće biti samo instrument pritiska Amerike na kosovske vlasti zbog njihovih međusobnih odnosa već da će bar nekim srpskim porodicama doneti delić pravde, zaključuje Životić.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

EVO KO SU UBIJENI SVEDOCI ZLOČINA OVK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track