Najnovije vesti

BORISAV JOVIĆ ZA KURIR O TAJNOM DILU: Mesić izmišlja! Evo šta je pravi dogovor Slobe i Tuđmana!
Foto: Profimedia, Marina Lopičić

RATNE IGRE

BORISAV JOVIĆ ZA KURIR O TAJNOM DILU: Mesić izmišlja! Evo šta je pravi dogovor Slobe i Tuđmana!

Politika
14:27h

Bivši hrvatski predsednik ponovo otvorio priču o susretu u Karađorđevu, gde je Milošević navodno tražio 63 odsto BiH i dao Hrvatima „tursku Hrvatsku“

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić tvrdi da su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman na tajnom sastanku u čuvenom lovištu Karađorđevo sami podelili Bosnu i Hercegovinu i smišljali načine da udruženim snagama na to privole i Aliju Izetbegovića.

Mesić je opisao kako je s nekadašnjim predsednikom Predsedništva SFRJ Borisavom Jovićem ugovarao susret Miloševića i Tuđmana, do kojeg je, kako tvrdi, došlo u martu 1991. Jović, međutim, za Kurir negira Mesićeve tvrdnje.

Bez oružja

- Pitao sam ga (Jovića): „Pa šta je onda vaš interes?“, a odgovorio mi je: „Nas interesuje 63 odsto BiH, to je bila srpska teritorija, i to srpsko mora i ostati“... Pitao sam ga: „Jesi li za to da ti i ja i Tuđman i Milošević sednemo za sto i pokušamo da se dogovorimo šta dalje, ali bez oružja?“ On se složio, nazvao je Miloševića i on se složio - ispričao je Mesić u emisiji „Nedeljom u dva“ na HRT.

Nikad potvrđeno

DVA TAJNA SUSRETA

Održavanje sastanka Tuđman-Milošević u Karađorđevu i dogovor o podeli BiH nikada nisu zvanično potvrđeni. Nakon ovog 25. marta 1991. desio se i susret ove dvojice 15. aprila iste godine, takođe u jednom lovištu, ali u Tikvešu, na teritoriji Hrvatske.

Mesić je upravo jedan od prvih koji je progovorio o supertajnom sastanku Milošević-Tuđman.

- Mi smo ga čekali kad se vratio iz Karađorđeva. Na stolu je bilo svega, kafa, čajeva, to su sve očistili i Tuđman je rekao: „Daj mape“. Stavili su mape na sto, Tuđman je bio oduševljen i rekao je: „Evo šta Milošević nudi. Nudi banovinske granice iz 1938. godine, plus Cazin, Kladušu i Bihać.“ I kaže: „Da vam kažem kako je Milošević rekao: „Franja, uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, meni to ne treba, to je takozvana turska Hrvatska!. Pitao sam ga šta Alija kaže, rekao je: „Alija tu nema šta da kaže, kad se hrvatske i srpske makaze spoje, za trećega tu nema problema“ - prepričao je Mesić.

Jović za Kurir kaže da o tom sastanku Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu nije bio obavešten i da mu je Milošević rekao da ga nije ni bilo.

- Niti sam prisustvovao, niti mi je Milošević išta govorio o tom sastanku. I Tuđman i Milošević su mrtvi, pa Mesić sad može da priča šta hoće. Mesić i ja smo se dogovarali da se nađemo Tuđman, Milošević, on i ja, ali o Karađorđevu nije bilo reči. Iza tog našeg dogovaranja nije došlo ni do kakvog sastanka učetvoro - tvrdi Jović.

Podela teritorije

O mapama koje su se širile po stolovima i Miloševićevoj ponudi za Tuđmana o kojoj priča Mesić naš sagovornik kaže da može samo da nagađa šta je istina. Jović jedino potvrđuje da je zaista Mesiću govorio o 63 odsto teritorije BiH.

- Tada smo imali tačnu informaciju o tome koliko zemlje Srbi poseduju u Bosni. Od ukupne teritorije Bosne, 63 odsto je bilo srpsko zemljište, Srbi su imali vlasništvo nad tim. Nisam mu rekao da treba da podelimo Bosnu i uzmemo 63 odsto, nego da Srbi moraju imati politički uticaj srazmeran ekonomskoj snazi u Bosni. Rekao sam mu da se drugačije ne može razgovarati, bez obzira na to kakvo političko rešenje bude bilo - zaključuje Jović.

foto: Stefan Jokić

Stjepan Mesić

VENS-OVENOV PLAN DOVEO DO ETNIČKOG ČIŠĆENJA

Mesić je ocenio da je za etničko čišćenje u BiH najodgovorniji Vens-Ovenov plan, jer je, kako je objasnio, predviđao teritorije za Hrvate, Bošnjake i Srbe.

- A onda je od tog plana nastupilo najžešće etničko čišćenje - naglasio je Mesić.

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Marina Lopičić, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ZAGRMELO NEBO NAD BANJALUKOM! SRPSKA NA NOGAMA: Pukni zoro orilo se iz grla vojnika i policajaca! Da se naježiš!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...