BRANKO RUŽIĆ: Unapređenje položaja jevrejske zajednice u Srbiji jedan od prioriteta
Foto: Fonet

saradnja

BRANKO RUŽIĆ: Unapređenje položaja jevrejske zajednice u Srbiji jedan od prioriteta

Politika -

BEOGRAD - Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je danas sa predsednikom Jevrejske opštine Beograd (JOB) Danilom Medićem o saradnji na unapređenju položaja jevrejske zajednice u Srbiji.

Ministar Ružić rekao je da je jedan od prioriteta tog ministarstva unapređenje položaja nacionalnih manjina, te da je ponosan na činjenicu da je Budžetski fond za nacionalne manjine 12 puta veći u odnosu na prošlu godinu.

foto: Zorana Jevtić

"Fond trenutno iznosi više od 21 milion dinara", istakao je Ružić i pozvao predstavnike jevrejske zajednice da kandiduju projekat koji bi doprineo afirmaciji multikulturalnosti.

Kako piše u saopštenju ministarstva, predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić objasnio je da su ciljevi JOB-a dalja afirmacija vrednosti jevrejske zajednice, socijalna i zdravstvena zaštita, kao i podrška povećanju nataliteta.

Sagovornici su razgovarali i o očuvanju kulturno - istorijskog nasleđa jevrejske zajednice, a posebno su istakli uspostavljanje Memorijalnog kompleksa na Starom sajmištu, koji bi, kako se navodi, trebalo da bude institucija obrazovnog, muzejskog i istaživačkog karaktera.

foto: Vladimir Milovanović

Kako je rekao Medić, cilljevi JOB-a su dallja afirmacija vrednosti jevrejske zajednice, socijalna i zdravstvena zaštita i podrška povećanju nataliteta.

Ministar Ružić istakao je da je unapređenje položaja nacionalnih manjina jedan od prioriteta ovog Ministarstva i da je veoma ponosan na činjenicu da je ove godine Budžetski fond za nacionalne manjine povećan 12 puta i trenutno iznosi više od 21 milion dinara i pozvao je i predstavnike jevrejske zajednice da kandiduju projekat koji bi doprineo afirmaciji multikulturalnosti.

Sagovornici su razgovarali i o očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa jevrejske zajednice i u tom kontekstu istakli uspostavljanje Memorijalnog kompleksa na Starom sajmištu, koji treba da bude institucija obrazovnog, muzejskog i istaživačkog karaktera.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! IZGORELA TRUDNICA U SMEDEREVU! Pored nje, poginuli i njeni svekar i svekrva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track