Žigmanov: Veliki pomak za Hrvate u Srbiji i Srbe u Hrvatskoj
Foto: Youtube Printscren

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

Žigmanov: Veliki pomak za Hrvate u Srbiji i Srbe u Hrvatskoj

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov rekao je da poruke koje su se čule tokom posete predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj bude nadu da će pomaka, i to značajnijih, biti kako za Srbe u Hrvatskoj tako i za Hrvate u Srbiji.

"Najvažnije je da se susret dogodio i da je komunikacija između predstavnika vlasti nastavljena, da se razgovaralo u pozitivnoj atmosferi uz iskazanu spremnost da se problemi sa kojima se suočavamo detektuju i počnu rešavati", istakao je Žigmanov.

Prema njegovim rečima, već su nagovešteni i prvi koraci, a jedan od njih je poziv hrvatskoj predsednici za uzvratnu posetu Beogradu, prvi put nakon pet godina, što će biti dobra prilika da se započnu razgovori o problemima hrvatske zajednice. On je naveo najveće probleme sa kojima se hrvatska nacionalna manjina suočava u Srbiji.

"Hrvati su isključeni iz procesa donošenja odluka u Srbiji, za razliku od Srba u Hrvatskoj koji su zastupljeni u parlamentu. Takođe, najveće izazove predstavljaju zastupljenost hrvatske manjine u državnoj upravi i javnom sektoru, kao u slučaju policije, na primer", rekao je Žigmanov i preneo da mu je u MUP rečeno da je tamo zaposleno samo 52 Hrvata po nacionalnosti.

Žigmanov izražava nadu da će neki problemi biti rešeni već prilikom najavljene posete predsednika Sabora Gorana Jandrokovića Beogradu koja se očekuje na proleće.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic/Foto: Youtube Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track