KURC: Pristupanje Srbije i Crne Gore EU među prioritetima austrijskog predsedavanja Unijom
Foto: EPA/Clemens Bilan

podrška

KURC: Pristupanje Srbije i Crne Gore EU među prioritetima austrijskog predsedavanja Unijom

Politika -

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas da Austrija planira da iskoristi ovogodišnje predsedavanje EU za pomeranje fokusa evropskog bloka sa razmeštanja izbeglica unutar Unije na sprečavanje daljih talasa njihovih dolazaka, kao i da će se među prioritetima naći i ulazak Zapadnog Balkana u EU, posebno naglašavajući Srbiju i Crnu Goru, prenosi Rojters.

"Naš cilj je veoma jasan - da u Evropi ne treba da bude samo sporenja o razmeštanju (izbeglica), već konačno i o promeni fokusa ka obezbeđivanju spoljnih granica", kazao je Kurc na konferenciji za medije o prioritima šestomesečnog predsedavanja koje će Austrija 1. jula preuzeti od Bugarske.

Na novinarsko pitanje kakva rešenja ima na umu, Kurc je kazao da je jedna od opcija proširenje mandata Evropske agencije za granice i Obalsku stražu (Fronteks), ali da ima i drugih, a da će sve zavisiti od razgovora sa liderima EU na događajima poput samita o migraciji i bezbednosti zakazanom za 20. septembar ove godine.

"Među drugim prioritetima austrijskog predsedavanja nalaze se promovisanje konkurentnosti Evrope i rad na pristupanju Uniji balkanskih zemalja, posebno Srbije i Crne Gore", naveo je Kurc.

Predsedavanje Austrije EU u drugoj polovini ove godine biće "e-predsedavanje", najavljeno je u Beču. To će biti prvi put da jedna zemlja, koja predsedava EU, neće štampati dokumenta, već će ih objavljivati na onlajn portal. Austrija od 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje EU od Bugarske i to u "vreloj fazi" pregovora oko Bregzita.

Još pre preuzimanja predsedavanja, austrijska vlada namerava da, 6. juna, održi sednicu u Briselu.

Glavni prioriteti austrijskog predsedavanja biće bezbednost, posebno borba protiv ilegalne migracije i radikalizacije, ali i evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana. Samit EU, kako je najavljeno, biće održan 20. septembra u Salcburgu, a ne u Beču, jer vlada želi da u predsedavanje uključi i druge pokrajine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: EPA/Clemens Bilan

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ŠTA SU KOŠTUNIČINI LJUDI TRAŽILI KOD LEGIJE?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track