LIDERI NAJVEĆIH AUTRIJSKIH PARTIJA ČVRSTO UZ NAŠU ZEMLJU: Srbiji je mesto u EU!
Foto: Profimedia

Otvorena podrška širenju Unije na Zapadni Balkan

LIDERI NAJVEĆIH AUTRIJSKIH PARTIJA ČVRSTO UZ NAŠU ZEMLJU: Srbiji je mesto u EU!

Politika -

Lideri najvećih političkih partija u Austriji - Socijaldemokratske partije (SPO), Narodne stranke (OVP) i Slobodarske partije (FPO), koje se danas, na prevremenim parlamentarnim izborima, bore za prvu poziciju na političkoj sceni - blagonaklono gledaju na članstvo Srbije u EU i podržavaju pristupni proces, kao i širenje Unije na Zapadni Balkan.

foto: AP

Austrijski kancelar i lider SPO Kristijan Kern rekao je da širenje EU smatra apsolutno neophodnim, i da je Unija tu zemju predugo zapostavljala.

foto: EPA

"Smatram da bi trebalo brže i više raditi na pristupnom procesu Srbije. Srbija je vodeća snaga na Balkanu i ključ ka celom regionu. Srbija je prirodni partner EU i zato se pristupni proces mora ubrzati. Međutim teško je govoriti o rokovima. EU se trenutno suočava sa procesom istupanja Velike Britanije, a isti ljudi koji pregovaraju istupanje pregovaraju i pristupanje. Bregzit će koštati puno resursa, i nažalost to vodi ka usporavanju pristupnog procesa. Mi imamo jasnu poziciju i u Briselu smo nedavno razgovarali na tu temu, te sam se izjasnio za ubrzanje pristupnog procesa, a saveznika za to imamo u Junkeru, ali i Federiki Mogerini. Oni svi žele ubrzanje pristupnog procesa i sigurno će doći do toga", objasnio je on.

ŠTA SRBIJI DONOSI MODEL EU SA VIŠE BRZINA: Brisel više neće da prima siromašne rođake

Kern je poručio da je u Srbiji sproveden zapaženi reformski proces, koji je dao odlične rezultate.

"Ako pogledate ekonomski razvoj zemlje Srbija je na odličnom putu. Naravno je jedno važno pitanje dobrosusedski odnos. Moj utisak, koji sam stekao, jeste da se ozbiljno radi na tome i da su već postignuti pravi uspesi", dodao je on.

foto: Fonet

Kern je, kada je reč o Kosovu, izrazio uverenje da će se o tom pitanju morati razumno diskutovati, kao i da se trenutno nalazimo na mirnijem i dobrom putu.

"Uveren sam da će ličnosti koje vode pregovore naći rešenje", podvukao je on dodajući da je pokretanje unutrašnjeg dijaloga u Srbiji, koji je inicirao predsednik Aleksandar Vučić važan signal koji ne bi trebalo potceniti.

ISTRAŽIVANJE: Skoro polovina Srba podržava članstvo u EU

"Nastavljaću da podržavam pristupni proces Srbije. To je u interesu Evrope i Austrije. Postoji teza da je Balkan zapećak Evrope. Međutim ja smatram da je to pogrešno. Srbija je dnevni boravak Evrope i njen sastavni deo. Moramo napraviti dalje korake ka tom ergionu jer je to važno za naš ekonomski uspeh kao i napredak svih", podvukao je Kern.

I šef austrijske diplomatije, lider OVP Sebastijan Kurc rekao je da podržava put Srbije u EU, kao i da brzina pregovora zavisi pre svega od toga koliko država biva spremna za EU kroz sprovedene reforme.

foto: Reuters

"Srbija je pod predsednikom Aleksandrom Vučićem, pre svega za vreme kada je bio premijer, sprovela važne i delimično bolne ekonomske reforme i ona je sidro stabilnosti u regionu. Takođe je činjenica da su Crna Gora i Srbija već nađalje odmakle na putu u EU. Sa obe države se već vode pristupni pregovori. Brzina pregovora zavisi pre svega od toga koliko će države biti spremne za EU kroz sprovedene reforme. Pretpostavljajući odgovarajuće angažovanje, a u to ne sumnjam, ponuđeni vremenski plan predsednika Junkera predsatvlja dobru orijentaciju. Predsednik Evropske komisije Junker, kao i evropski komesar Johanes Han su poslednjih nedelja još jednom ponovili da sve države Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu. Austrija izričito podržava tu pristupnu perpsketivu svih zemalja Zapadnog Balkana. To je važan, pozitivan signal u vremenu u kojem mnogi u regionu već u to sumnjaju", objasnio je on.

DEVENPORT O NAPRETKU SRBIJE NA PUTU EVROINTEGRACIJA: U vašim rukama je otvaranje još 13 poglavlja!

Kurc je ukazao da je veoma važno da Srbija u npristupnom procesu sluša šta Evropska komisija kaže.

"Oblasti vladavina prava, osnovna prava, borba protiv korupcije i opšta stabilnost regiona su od odlučujućeg značaja. Svim tim oblastima i Srbija može dati veliki doprinos. Mi ćemo dati sve od sebe da države Zapadnog Balkana, a posebno Srbiju podržimo na tom putu", rekao je on.

foto: AP

"EU je stalno ukazivala da je dijalog Beograda i Prištine o velikog značaja za dalji put ka EU. Napretci u tom dijalogu zbog toga će i dalje biti važni za tempo pristupnog procesa", dodao je Kurc.

MIŠČEVIĆ O EVROINTEGRACIJAMA SRBIJE: Ova godina bila uspešna za Poglavlje 24

Lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe je rekao da je veoma važno da se EU prema Srbiji ponaša uz poštovanje i da prihvati da je Srbija posebno u jugoistočnoj Evropi veoma bitan faktor kada je reč o održivom razvoju budućnosti regiona.

foto: EPA

"Treba poštovati i što se Srbija odlučila na vojnu neutralnost, kao i što ima istorijske veze sa Rusijom, i to se ne sme dovoditi u pitanje. Smatram da bi EU trebalo u konfliktu sa Rusijom da spusti loptu i ukine sankcije, te počne prilaženje dve strane, kako bi se pronašlo rešenje oko Krima i Ukrajine. Takođe je bitno da pristupni pregovori EU sa Srbijom dalje napreduju i pronađe dobar put, ali bez pokazivanja prstom na Srbe ili gledanja na njih sa neke visine, već razgovarati sa Beogradom na istom nivou, odnosno uz poštovanje", rekao je on.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track