EU: Bez napretka u novoj rundi tehničkog dijaloga Beograda i Prištine
Foto: Zorana Jevtić

razgovori

EU: Bez napretka u novoj rundi tehničkog dijaloga Beograda i Prištine

Politika -

U novoj rundi pregovora Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu nije ostvaren dalji napredak, saopštila je danas Evropska komisija i pozvala dve strane da pojačaju napore za primenu dogovorenog.

Evropska komisija u saopštenju je podsetila obe strane da je napredak u normalizaciji odnosa ključni element na njihovom evropskom putu.

Glavni pregovarači iz Beograda i Prištine Marko Đurić i Avin Arifi sa svojim timovima sastali su se u Briselu od 19. do 21. marta na razgovorima na tehničkom nivou uz posredovanje Evropske unije.

Oni su nastavili ranije razgovore o još neprimenjenim dogovorima dve strane postignutim u okviru dijaloga koji se vodi uz pomoć Evropske unije, posebno o sporazumu o Zajednici/Asocijaciji srpskih opština, energetici, mostu u Mitrovici, integrisanom upravljanju granicama i slobodi kretanja, navodi se u saopštenju portparolke Evropske komisije Maje Kocijančić.

"Dok su pregovori bili temlejni, nije ostvaren dalji napredak. Evropska unija poziva obe strane da pojačaju napore u radu na primeni dogovora, podsećajući da je napredak u normalizaciji odnosa ključni element na njihovom evropskom putu", navodi se u saopštenju.

Prethodni dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou, uz posredovanje EU, održan je krajem februara posle više od godinu dana pauze.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track