DRECUN O SITUACIJI NA KIM: Priština da se posveti dijalogu, osuđujemo nasilje i nezakonito hapšenje Marka Đurića
Foto: Printscreen/Tanjug

zajednička sednica skupštinskih odbora trajala 3 sata

DRECUN O SITUACIJI NA KIM: Priština da se posveti dijalogu, osuđujemo nasilje i nezakonito hapšenje Marka Đurića

Politika -

BEOGRAD - Aktuelna bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji opterećena je izazovima i opasnostima, pogodnim za izazivanje incidenata privremenih institucija u Prištini, zaključak je današnje zajedničke sednice skupštinskih odbora za KiM, za odbranu i unutrašnje poslove i za kontrolu službi bezbednosti.

Na zajedničkoj sednici članovi odbora osudili su brutalno nasilje na severu pokrajine protiv srpskog naroda i nezakonito hapšenja Marka Đurića 26. marta.

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun je nakon tročasovne sednice koja je bila zatvorena za javnost novinarima pročitao saopštenje u kojem se kaže i da srpski narod na KiM ne može u punoj meri da ostvari ličnu i imovinsku sigurnost i punu slobodu kretanja i nastanjivanja za šta, kako kaže, punu odgovornost snose privremene institucije i međunarodno prisustvo na KiM.

Navodi se da je na zajedničkoj sednici konstatovano i da će Priština u narednom periodu nastojati da stvori uslove za nastavak angažovanja svojih specijalnih jedinica na severu KiM.

"Sva tri odbora osuđuju brutalno nasilje specijalnih jedinica Prištine protiv srpskog naroda na severu KiM kao i nezakonito hapšenje Marka Đurića", rekao je Drecun.

Kaže da skupštinski odbori insistiraju da se privremene institucije na KiM posvete dijalogu, očuvanju stabilnosti i mira i stvaranju uslova za bezbedan život svih bez obzira na njihovu nacionalnost.

Takođe, navodi, insistiraju da Kfor i Euleks stvore uslove za bezbedan život srpskog naroda i njihovo slobodno kretanja.

"Pružamo punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije u nastojanjima da zaštiti srpski narod i da se obezbedi mir i stabilnost u južnoj srpskoj pokrajini", kaže Drecun.

Zajednička sednica tri skupštinska odbora bila je zatvorena za javnost jer su informacije bile pod oznakom tajnosti.

"Razmatrali smo detaljne informacije koje smo dobili o bezbednosnoj situaciji posle hapšenja Marka Djurića", naveo je Drecun.

Informacije su članovima odbora, dodaje, dostavili MUP, Ministarstvo odbrane, VBA, VOA i BIA.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreeen, Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

TIZER “Da se ne lažemo“ o kosovskoj krizi Drecun: Još 20 država povlači priznanje Kosova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track