SKUP U PALATI SRBIJA Vučić na sastanku Nacionalnog konventa o EU: Razgovori sa Prištinom biće nastavljeni, ali poverenje nemamo!
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Tema: Rešenje Kosovskog pitanja - šansa ili pretnja evropskoj perspektivi Srbije

SKUP U PALATI SRBIJA Vučić na sastanku Nacionalnog konventa o EU: Razgovori sa Prištinom biće nastavljeni, ali poverenje nemamo!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji u Palati Srbija.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Tema sastanka je "Rešenje kosovskog pitanja - šansa ili pretnja evropskoj perspektivi Srbije", a predsednik Vučić je istakao da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom uprkos lošoj atmosferi koja je stvorena brutalnim terorom i hapšenjem Marka Đurića.

"Želimo da obezbedimo sigurniju i bolju budućnost za naše građane, ali poverenja sasvim sigurno više nema. analizirali smo zajedno sa nekim nevladinim organizacijama i fondovima situaciju i šta je to što možemo da dobijemo ili izgubimo protokom vremena i zaključak je da ne dobijamo ništa, već ćemo biti u težoj situaciji mi, a ne neko drugi s kim smo u sukobu. Njihovo opredeljenje je da po svaku cenu zauzmu sever Kosova i ostvare suverenitet. Samo je Srbija svoje obaveze iz Briselskog sporazuma ispunila. Protiv sam zamrznutog konflikta, jer protekom vremena mi ćemo biti samo u težoj situaciji", naveo je Vučić u uvodnom obraćanju.

foto: Tanjug/Tanja Valič

On je dodao da rukovodstvo Srbije nije spremno da bude jedini učesnik u kompromisu, tj. "jedini koji će dati i pružiti sve, a druga strana ništa, dok se oni između prave da ne vide ništa".

"Sada je sasvim jasno da je albansko rukovodstvo to radilo da bi prikrilo progon gulenista, ali i zbog samog zauzimanja severa Kosova. Kako da imamo poverenja u nekoga s kim u petak uveče sedimo i razgovaramo o svim problemima, a taj istog dana donese odluku da Martko Đurić bude uhapšen. Sebe su unizili, a ne njega. sve će se u budućnosti zasnivati na rezultatima ispunjavanja svega iz procesa u kojem smo učestvovali, čekaćemo da ispunite potpisano. Kada to učinite, bićemo spremni da razgovore nastavimo", poručio je predsednik Srbije.

Burazer: Normaliozacija odnosa jedino moguće rešenje za KiM

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je jedino realno, moguće i održivo rešenje za Kosovo i Metohiju, uveren je Nikola Burazer iz Centra za savremene politike.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Normalizacija odnosa je minimum koji EU očekuje od Srbije, te maksimum koji je Srbija spremna da da", rekao je Burazer na debati Nacionalnog konventa i dodao da su moguća rešenja "nerešavanje zamrznutog konflikta, priznanje Kosova u svojoj celini, podela Kosova i normalizacija odnosa Srbije i Kosova, bez priznanja nezavisnosti od Srbije".

Liht: Unutrašnji dijalog o KiM od izuzetne važnosti

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht izjavila je da je za društvo i zemlju izuzetno važno što je počeo unutrašnji dijalog o KiM i da ovaj trenutak moramo iskoristiti da nađemo rešenje. Ona je ukazala da je bez dijaloga nemoguće imati "normalno društvo" i dodala da se društvio ne može zatvarati u sebe.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Ono što je osnovno i najvažnije je da je konačno pokrenut razgovor srpskog društva i Srbije kao celine prema Kosovu i Metohji", rekla je Liht i upozorila da takav dijalog već dugo nije vođen, da su stvari gurane pod tepih i da je odlagano razmišljanje o rešenju za kosovski čvor.

Milenković: Formirati suštinski jaku ZSO

Sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom i nastavak dijaloga značajni su, ne samo za zaštitu državnih interesa, već i za stvaranje identiteta, koji je stub za izgradnju zajednice, smatra Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Neophodno je da se razmena ustupaka u dijalogu učini pravedno. Ono što je posebno važno jeste suštinski jaka Zajednica srpskih opština, zaštita kulturnog nasleđa, kao i uključivanje Srba sa KiM u dijalog", rekao je Milenković i istakao da ZSO mora da bude formirana na način da omogući ostanak Srba, da se njoj mora omogućiti izvršna nadležnost koja joj se u Prištini osporava, kao i kontinuirano finansiranje od strane Beograda, sve dok privatni sektor ne ojača dovoljno.

(Kurir.rs, Agencije/Foto: Tanjug/Tanja Valič)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PRIŠTINA POTPISALA, A NE SPROVODI: Ovo su tačke sporazuma o ZSO koje smetaju kosovskim vlastima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track