GOJKOVIĆ: Verujem da je poseta predsednika Hrvatskog sabora poruka razmevanja i saradnje
Foto: Beta/Dragan Gojić

predsednica skupštine srbije

GOJKOVIĆ: Verujem da je poseta predsednika Hrvatskog sabora poruka razmevanja i saradnje

Politika -

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković dolazi sutra u posetu Beogradu, a predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković veruje da je njegov dolazak poruka da su obe zemlje spremne na unapređenje bilateralnih odnosa i parlamentarne saradnje, te da imaju iskrenu želju da razgovaraju o mnogim važnim pitanjima.

"Takvi sastanci šalju poruku da dve države susedi, koje su upućene jedna na drugu, mogu i žele da razgovaraju o svemu, pa i o pitanjima o kojima nisu saglasne", kaže predsednica Skupštine Srbije.

Prema njenim rečima, parlamentarna saradnja dve zemlje u prethodnom periodu nije bila na zavidnom nivou.

"Građani Hrvatske i Srbije, međutim, uspešno nalaze modalitete saradnje i bez političke podrške", ukazuje Gojković i ističe da je zato na predstavnicima građana, parlamentima i njihovim predsednicima da tu saradnju poprave zakonodavno, posebno u oblastima ekonomije, saobraćaja, evropskih integracija, položaja manjina u obe zemlje..

Hrvatska će u prvoj polovini 2020. godine predsedavati Evropskom unijom, a predsednica parlamenta očekuje da jedan od prioriteta svakako bude politika proširenja EU na Zapadni Balkan, te da se napredak svake zemlje vrednuje pojedinačno.

U tom smislu, Gojković od hrvatskog predsedavanja, mimo bilateralnih pitanja, očekuje i pomoć Srbiji, naročito u pogledu razmene iskustva oko usklađivanja pravnog okvira sa standardima EU.

"Proces evrointegracija Srbije ne bi trebalo da zavisi od bilateralnih odnosa dve zemlje i ne treba da bude opterećen pitanjima, koja su otvorena između dve države", zaključila je predsednica Skupštine.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) EVO ŠTA JE VUČIĆ ODGOVORIO HARADINAJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track