GRAĐANI MOGU DA ODAHNU, GOTOVO JE SA PRLJAVOM KIŠOM: Do kraja aprila letnje temperature, a onda kreću pljuskovi!
Foto: Nebojša Mandić

vremenska prognoza

GRAĐANI MOGU DA ODAHNU, GOTOVO JE SA PRLJAVOM KIŠOM: Do kraja aprila letnje temperature, a onda kreću pljuskovi!

Društvo -

Gotovo je sa žutom kišom, koju je u Srbiju bio doneo ciklon sa juga, tvrde meteorolozi. Južno strujanje vazduha doneo je pesak sa severa Afrike sa kojim se kiša mešala, zbog čega su ostajali prljavi tragovi na automobilima, klupama i ostalim javnim površinama.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da je sa "obojenom kišom" završeno, jer se promenio smer strujanja vazduha, pa sada struji jugoistočno.

"Ovo je uobičajena pojava koja ne šteti zdravlju građana. Vetar donosi sitan pesak i prašinu iz severne Afrike ka teritoriji gde je ima oblaka i kiše, pa padavine spiraju te čestice koje padaju po krovovima, automobilima, drveću. To može da se dogodi i zimi, kada se može uočiti "žuti, crveni sneg", objašnjava meteorolog Todorović.

Kako objašnjava kišu, odnosno pljuskove možemo očekivati još danas i sutra, a od četvrtka sledi razvedravanje.

"U četvrtak možemo očekivati oko 18 stepeni, a onda od petka pa narednih sedam dana biće sunčano i toplo vreme. Možemo očekivati da će temperatura biti od 20 do 26 stepeni. I tako sve do 27. aprila", najavljuje Todorović.

Prema dugoročnoj prognozi već od subote, 28. aprila počeće opet period u kome će biti kišovito i oblačno. Takvo tmurno vreme moglo bi da se zadrži i za 1. maj, što bi mnogima moglo da pokvari planove za opuštanje u prirodi, najavljuju meteorolozi.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Nebojša Mandić, ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SAHARSKA KIŠA U BEOGRADU! PRLJAVI AUTOMOBILI,KIŠOBRANI...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track