NORVEŠKI AMBASADOR BJERNSTAD: Dobro je što je Vučić zvao Putina zbog Kosova
Foto: Fonet

Važno osigurati da napeta situacija ne postane još gora

NORVEŠKI AMBASADOR BJERNSTAD: Dobro je što je Vučić zvao Putina zbog Kosova

Politika -

Norveški ambasador u Beogradu Arne Sanes Bjernstad smatra da je dobro što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina nakon hapšenja Marka Đurića kako bi se posavetovao s njim.

foto: Fonet

"Na stranu što bi neke EU države mogle da reaguju negativno zbog tog poteza, mislim da je dobro što je pozvao Putina. U pitanju je bila napeta situacija. I bilo je važno da se osigura da situacija ne postane još gora", kaže Bjernstad.

ALEKSANDAR VUČIĆ: Putin se uključuje u dijalog o Kosovu!

Predsednik Vučić je veoma racionalan, a imajući u vidu aktivnu i javnu diplomatiju koju Rusija ispoljava u Srbiji po pitanju Kosova, izuzetno cenim važnost koordinacije reakcije sa Rusijom, i to na najvišem nivou, kaže ambasador.

foto: Marina Lopičić

"Manjak takve koordinacije mogao bi da stvori još opasniju situaciju", rekao je Bjernstad.

On smatra i da bi svaka podrška Rusije postizanju rešenja baziranog na procesu koji vodi EU bila dobrodošla.

MARKO ĐURIĆ OTKRIO ZAŠTO SU GA OTELI NA KOSOVU: Počeli su da mi prete na sastanku u Briselu kada sam im se nasmejao u lice

"Ukoliko Rusija podrži ambiciju Srbije da postane članica EU, onda bi to značilo da je Rusija podržala i reforme koje je srpska vlada sprovela kako bi se pripremila za članstvo u EU, kao i normalizaciju odnosa sa Kosovom", kaže norveški ambasador.

foto: EPA/Michael Klimentyev

Povodom nedavnog hapšenja Marka Đurića na Kosovu on je rekao da je taj čitav incident za žaljenje i da je gotovo sigurno da će uzrokovati gubitak vremena.

"Oštećeno je fragilno i limitirano poverenje neophdono za napredak. Nadajmo se da je incident istovremeno bio i poziv za buđenje. Obostrano poštovanje i dostojanstvo su važni", rekao je on.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ambasador Norveške smatra da izjave poput nedavne Ramuša Haradinaja koji je Preševo i Bujanovac nazvao "istočnim Kosovom" nisu od pomoći, ali dodaje da "oni koji govore o Kosovu kao o integralnom delu Srbije, kao i o tome da deo sporazuma o normalizaciji treba da sadrži "regulisanje" granica, ne bi trebalo da se iznenađuju kada drugi delove Srbije nazivaju "istočnim Kosovom".

(Kurir.rs/Tanjug/Blic/Foto: Fonet/Nenad Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track