OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA Ministar Đorđević: Mi smo slobodarski narod koji ima prava da se seća prošlosti
Foto: Ministarstvo za rad

Državna ceremonija na mestu stravičnog logora Staro sajmište

OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA Ministar Đorđević: Mi smo slobodarski narod koji ima prava da se seća prošlosti

Društvo -

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, a državnu ceremoniju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević.

foto: Vladimir Milovanović

Komemoracija je održana kod spomenika "Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu" u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti "Staro sajmište" na Novom Beogradu. Nakon polaganja venaca i odavanja počasti, ministar Đorđević obratio se prisutnima porukom da Hrvatska vodi svoju politiku a da Srbija ima svoju, i da će se kao država truditi da ima najbolje odnose sa susedima.

"Ne bih se mešao u politiku Vlade Hrvatske. Oni vode svoju politiku, mi znamo svoju politiku. Mi smo slobodarski narod koji ima pravo da se seća prošlosti i nema pravo na zaborav da nam se neke stvari iz istorije ne bi ponavljale", rekao je Đorđević.

"Trudićemo se da kao država imamo najbolje odnose sa susedima, jer je to jedini način da prosperiramo i da jednog dana budemo rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama Evropske unije", zaključio je Đorđević.

Ceremoniji su prisustvovali i preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, predstavnici Saveta Romske nacionalne manjine, diplomatskog kora, udruženja i građani. Ovaj dan posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim i nečovečnim usmrćivanjima tokom Drugog svetskog rata.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se 22. aprila u spomen na taj dan 1945. godine kad je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

(Kurir.rs/Agencije/Foto: Ministarstvo rada)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track