RUSKI DIPLOMATA IZNEO ŠOKANTNE TVRDNJE: Kosovska vojska tajno se obučava u Bondstilu!
Foto: Profimediamedia

pandorina kutija

RUSKI DIPLOMATA IZNEO ŠOKANTNE TVRDNJE: Kosovska vojska tajno se obučava u Bondstilu!

Politika -

Vladimir Safronkov na sednici SB UN rekao da "neke članice NATO tajno obučavaju pripadnike kosovskih oružanih snaga" i zatražio objašnjenje kakva se to obuka sprovodi

Ruski diplomata pri UN Vladimir Safronkov šokirao je mnoge kada je na sednici Saveta bezbednosti rekao da Kfor u bazi Bondstil tajno obučava kosovske bezbednjake!

Sagovornici Kurira, s druge strane, kažu da Kfor to radi već dosta dugo i da, osim obuke, pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga dobijaju i oružje, a da je cilj da to jednog dana postane vojska Kosova.

Naime, Safronkov je na sednici SB UN rekao da "neke članice Kfora tajno obučavaju pripadnike kosovskih snaga u bazi Bondstil", a zatim je, pozivajući se na Rezoluciju 1244, zatražio objašnjenje kakva se obuka sprovodi u toj bazi.

foto: Profimedia

Samit u Sofiji Premijer Španije ne dolazi zbog Kosova

Savet EU najavio je da sada i zvanično na spisku učesnika samita EU - zapadni Balkan u Sofiji neće biti španskog premijera Marijana Rahoja, čija se zemlja protivi prisustvu delegacije Kosova na tom skupu. Tanjug prenosi da će Španiju najverovatnije predstavljati njihov ambasador pri Uniji. Samitu će 17. maja pored šefova država i vlada zemalja članica i najviših zvaničnika EU prisustvovati i lideri zapadnog Balkana - Edi Rama, Duško Marković, Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Bakir Izetbegović i Zoran Zaev.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije, potvrđuje za Kurir da se u Bondstilu sprovodi obuka kosovskih bezbednjaka i da sve to zapravo radi NATO.

- Alijansa priprema oružanu formaciju Kosova. Organizacionu strukturu su im napravili, pripremaju im komandni kadar, obučavaju ih, naoružavaju... Srbija se protivi formiranju oružane formacije Kosova, to jest vojske Kosova, jer ona ne bi bila faktor stabilnosti već destabilizacije i dodatne nesigurnosti za kosovske Srbe - navodi Drecun i dodaje da na Kosovu i ne kriju da uveliko obučavaju ljude i da rade na osnivanju vojske Kosova.

Milovan Drecun
Milovan Drecunfoto: Zorana Jevtić

Formiranju kosovske vojske oštro se usprotivio i ministar odbrane Aleksandar Vulin. On je upitao čemu bi služila kosovska vojska kada na KiM Kfor garantuje bezbednost.

- Imate članove Kfora koji su dobro obučeni pripadnici jakih armija, oni su odgovorni za bezbednost na KiM i svi se slažemo da bezbednost na KiM, pogotovu za Srbe, nije dobra. I šta, sad će Kfor da ode, sad će da odu obučene vojske, a doći će neki veterani OVK i oni će da garantuju bezbednost? Kome će da garantuju bezbednost i od koga uostalom oni štite KiM? - upitao je Vulin i dodao da je za "Srbiju vojska Kosova apsolutno neprihvatljiva, kao i da to moramo pominjati na svakom sastanku" sa svim relevantnim sagovornicima u svetu.

Juče se oglasio i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji je izjavio da Priština ne može beskrajno da čeka na transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku. Ipak, nije rekao kada će se ta transformacija dogoditi:

- Jedanaest odsto pripadnika KBS su iz etničkih zajednica, uključujući Srbe sa severa. Ne preciziram za koliko dana i meseci će se to dogoditi, ali će se

dogoditi.

(Kurir.rs/Boban Karović/Foto:Profimedia,EPA,AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 7 RAZLOGA ZBOG KOJIH KOSOVO NIJE DRŽAVA: Ovo ni Tači i Haradinaj zajedno ne mogu da ospore!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track