Vučić, Dačić i Dinkić u ponedeljak potpisuju sporazum?!
Foto: Tanjug

Vučić, Dačić i Dinkić u ponedeljak potpisuju sporazum?!

Politika -
Taj precizni ugovor biće temelj nove Vlade Srbije čija promocija se očekuje 24. jula

BEOGRAD - Koalicioni sporazum Srpske napredne stranke, bloka oko socijalista i Ujedinjenih regiona Srbije biće usaglašen do ponedeljka i odmah posle toga potpisaće ga Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić. Taj precizni ugovor biće temelj nove Vlade Srbije čija promocija se očekuje 24. jula, prenosi RTV.U njemu će biti navedena programska načela i budući potezi ministarskog kabineta, sa rokovima za njihovo izvršenje.U pratećem tekstu biće prikazano i kako su partneri podelili 15 portfelja u Nemanjinoj 11.Mandatar Ivica Dačić potvrdio je za Novosti da će koalicioni sporazum biti završen veoma brzo i da "sve ide dobrim tokom".

Međutim, u političke stranke koje učestvuju u razgovorima o formiranju nove vlade navode da su završile biletarne razgovore i sada se očekuje trojni sastanak predstavnika koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Ujedinjenih regiona Srbije (URS). U strankama koje učestvuju u pregovorima o novoj vladi nije precizirano kada će biti održan taj trojni sastanak.

Ranije je najavljeno da će budući partneri u vladi napraviti detaljan koalicioni sporazum, a da će koordinator za izradu tog sporazuma biti vršilac dužnosti predsednika SNS-a Aleksandar Vučić. Potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović kazala je da razgovori o novoj vladi idu "uobičajenim tokom".

"Zaključujem da će se početkom iduće sedmice znati kada će biti nastavljena konstitutivna sednica parlamenta na kojoj ćemo birati predsednika i potpredsednike Skupštine", kazala je Đukić Dejanovićeva. Ona je kazala da očekuje da će nastavak sednice biti iduće sedmice, kako je ranije najavio i predsednik SPS Ivica Dačić.

Predstavnici SNS-a i URS-a razgovarali su juče u sedištvu SNS-a o formiranju nove vlade. Predstavnici URS-a su 3. jula o formiranju vlade razgovarali s mandatarom Ivicom Dačićem, koji je posle sastanka rekao da postoji parlamentarna većina i da očekuje da sledeće nedelje bude održana sednica Skupuštine Srbije na kojoj će biti izabran predsednik parlamenta, a potom i sednica na kojoj će biti izabrana nova vlada. Dačić je tada rekao da će socijalisti, Srpska napredna stranka i URS ubrzo "finalizirati koalicioni sporazum koji će potpisati sve strane". SNS i SPS su prve razgvore o novoj vladi imali 29. juna u sedištu SNS-a u Beogradu. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao je 28. juna Dačiću mandat da sastavi novu vladu, nakon što ga je koalicija SPS-PUPS-JS uverila da je okupila većinu i da će u toj većini biti SNS i URS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track