LEGIJA NA SUĐENJU OTKRIO: Šiptar je imao partnera u vladi Zorana Đinđića!
Foto: EPA, Profimedia, Marina Lopičić, Privatna Arhiva

POBUNA JSO

LEGIJA NA SUĐENJU OTKRIO: Šiptar je imao partnera u vladi Zorana Đinđića!

Politika -

Legija je rekao pred sudom da je pokojni vođa "zemunskog klana" sarađivao sa ljudima iz vlade Zorana Đinđića, kao i da mu je predsednik LDP dao obezbeđenje

Milorad Ulemek Legija, kom se sudi da je u novembru 2001. organizovao oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije, čiji je nekada komandant bio, izjavio je juče u Specijalnom sudu da ne stoje navodi optužnice da je inicijator tog događaja koji je, prema optužnici, trebalo da dovede do rušenja ustavnog poretka bio pokojni vođa „zemunskog klana“ Dušan Spasojević jer je, prema Legijinim rečima, on sarađivao sa ljudima iz Vlade.

Tajnu odneo u grob... Dušan Spasojević Šiptar
Tajnu odneo u grob... Dušan Spasojević Šiptarfoto: Privatna Arhiva

- Nije tačno da smo mi onemogućavali borbu protiv organizovanog kriminala. Dušan Spasojević je glavna zvezda optužnice, a on je samo bio partner pojedinih službenika vlade. Da li bi neki pukovnik jedinice koji je ceo život časno služio državi ušao u dil sa nekakvim Spasojevićem, za koga nije ni znao da postoji, da bi dizali oružanu pobunu? Može tako, ali u bajci! Da li bi neko ušao u šalabajzersku organizaciju sa indijancem iz kriminogene sredine? - rekao je juče Legija, ne otkrivajući ko su bili Spasojevićevi saradnici u Vladi Srbije. Međutim, tokom izlaganja naveo je da je u ovom sudskom postupku dokazano da je ključni svedok Čedomir Jovanović dao obezbeđenje pokojnom vođi „zemunskog klana“ kada je pušten iz pritvora u septembru 2001, kao i da su se njih dvojica poznavala i pre 5. oktobra 2000.

foto: Marina Lopičić

Omiljeni svedok

- Čedomir Jovanović je omiljeni svedok tužilaštva, koji je ovde izjavio da su mu ruke prljave, ali savest čista. Šta reći o ovom svedoku? On je demagog i dramaturg, verovatno su ga u društvu zvali kraljica drame. Ovaj svedok govorio je notorne neistine, on je dokazani lažov! Petlja se u sve i svašta, pa nije ni čudo što su mu se neke stvari pomešale - rekao je Ulemek, koji je skoro četiri sata stajao za sudskom govornicom.

Povremeno je pio vodu, jer se na samom početku požalio da ima problem sa glasom, brisao je oči koje su mu suzile maramicom i kašljucao. U detaljnoj analizi svih dokaza koji su izvedeni JSO je označio kao „jedinicu sa spartanskom disciplinom“ i odbacio navode da je događaj iz 2001, koji on naziva protestom, imao bilo kakve veze sa ubistvom premijera Zorana Đinđića dve godine kasnije.

Politička pozadina

- Ja znam šta je istina i molim vas da mi verujete. Morate da razdvojite događaje iz 2001. i 2003. Sud i tužilaštvo su upali u zamku manipulacija. Glavni cilj je trebalo da bude otkrivanje političke pozadine ubistva premijera Đinđića, ali se još iz istrage videlo da je postupak pokrenut u svrhu političkih izbora 2011. Iz krivične prijave se jasno vidi da se ona odnosi na Vojislava Koštunicu, a ne na ovde optužene, ali nemam nameru da izigravam Koštuničinog drvenog advokata - rekao je optuženi, koji već služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva premijera i brojna druga krivična dela.

- Ja sam očigledno državni neprijatelj. Ja to mogu da razumem, takva mi je sudbina koju sam sam iskrojio. Zaključak ću ostaviti vama, jer ja nisam dovoljno pametan da shvatim o čemu je ovde reč - rekao je on.

foto: Profimedia

Legija smršao i teško govorio

SUDIJA, ŠTA DA VAM KAŽEM, OSTARILO SE!

Milorad Ulemek Legija na početku jučerašnjeg izlaganja požalio se sudskom veću da zbog dugogodišnjeg boravka u samici ima probleme sa vidom, pa je zamolio da njegov branilac umesto njega pročita završnu reč. Međutim, kako to nije praksa, Ulemek je ipak stavio naočare za vid i počeo da čita pripremljen tekst.

- Nisam dugo ovoliko govorio, šta da vam kažem, sudija, ostarilo se - obratio se sudskom veću Ulemek. Zbog problema koje je imao sa kašljem i govorom, napravljena je i pauza, posle koje je Legija nastavio višesatno izlaganje.

foto: Kurir

Jelena Spasić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNI SNIMAK IZ ŠILEROVE PRE RUŠENJA! Ovo je bazen Zemunskog klana u kojem su se kupali političari i estradne zvezde!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track