Najnovije vesti

VUČIĆ NASTAVLJA POSETU AZERBEJDŽANU: U Bakuu se otvara Centar za srpski jezik i kulturu a srpski predsednik će dobiti laskavu titulu
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

predsednička poseta

VUČIĆ NASTAVLJA POSETU AZERBEJDŽANU: U Bakuu se otvara Centar za srpski jezik i kulturu a srpski predsednik će dobiti laskavu titulu

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas nastavlja posetu Azerbejdžanu susretom sa predsednikom parlamenta te zemlje, razgovorima sa privrednicima, a prisustvovaće i otvaranju Centra za srpski jezik i kulturu kada će mu biti uručen počasni doktorat.

Kako je predviđeno, Vučić će aktivnosti započeti polaganjem venca na Spomenik lideru nacije Hejdaru Alijevu (ocu aktuelnog predsednika), kao i na Spomenik palim borcima. Zatim će se sastati sa predsednikom Narodne skupštine Azerbejdžana Oktajom Asadovim. Sledi otvaranje "Centra za srpski jezik i kulturu" u Bakuu kada će mu biti uručen i počasni doktorat.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije će obići i spomenik Nikoli Tesli u Bakuu i položiti cveće.

Boravak u Azerbejdžanu biće prilika i za susret sa tamošnjim privrednicima.

Posetu Bakuu Vučić završava obilaskom nove zgrade srpske ambasade i Starog grada.

Vučić je juče razgovarao sa predsednikom Ilhamom Alijevom kada je potvrđeno da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja, da će se i dalje međusobno podržavati kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta i celovitosti.

Posebna pažnja posvećena je daljem unapređenju ekonomske saradnje koja, iako ima velike potencijale, ne prati nivo političkih odnosa i prijateljstva između dve zemlje.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zato se očekuje da će čitav niz potpisanih dokumenata, a posebno Zajednički akcioni plan za strateško partnerstvo na koji su potpis stavili predsednici, dati dodatan impuls za uspostavljanje što boljih odnosa u sferi ekonomije.

Predsednik Alijev priredio je svečanu večeru za Vučića i srpsku delegaciju.

Predsednik Srbije razgovarao je juče i sa premijerom Novruz Mamadov.

Vučić je sinoć rekao da je u Bakuu imao prijateljske razgovore, dobio prijateljsku podršku i da je uveren da ćemo moći da ostvarimo korist za našu zemlju.

On je istakao da Srbiji po pitanju Kosova i Metohije mnogo znači podrĹĄka zemalja poput Azerbejdžana, koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, i koje veoma drže do nezavisnosti i slobode u odlučivanju i do odbrane prava na takvu poziciju u međunarodnim odnosima. Vučić je naveo da podrška Azerbejdžana Srbiji po pitanju Kosova i Metohije za nas mnogo znači, jer je to zemlja koja uživa ogroman ugled u muslimanskom svetu.

On je rekao da podrška jedne takve zemlje znači signal i mnogim drugim muslimanskim zemljama da ne mogu da pristanu na prekrajanje normi međunarodnog prava, jer će se to "svakome obiti o glavu".

Vučić je kazao da je sa predsednikom Azerbejdžana razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje i najavio da će u narednih desetak dana u Srbiju doputovati delegacija Azerbejdžana kako bi razmotrila mogućnosti za investicije.

Delegacija Azerbejdžana, prema njegovim rečima, u Srbiju će doći da vidi da li će uložiti u izgradnju luksuznih hotela, kupovinu banja i dodao da postoji mnogo mogućnosti za investicije. Vučić je preneo da je sa Alijevim razovarao o saradnji u različitim oblastima, podsećajući da se dobrim pokazala saradnja sa azerbejdžanskim kompanijama na autoputu Ljig-Ccačak.

Rekao je da ćemo promptno da krenemo u izgradnju obilaznice Ostružnica-Bubanj Potok u dužini od 19 kilometara i da tu postoji mogućnost za saradnju.

Takođe, kako je dodao, razgovarano je i o energetskom sektoru, zdravstvu, pa sve do saradnje u sportu i kulturi.

Vučić je preneo da je sa Alijevim dogovorio da se omogući bezvizni režim između dve zemlje i najavio da će za državljane Srbije na aerodromu biti omogućen ulazak bez posebnih formalnosti.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...