VANREDNA SEDNICA SKUPŠTINE: Guvernerka Tabaković obrazlaže zakone
Foto: Youtube Printscreen

Poslanici u klupama

VANREDNA SEDNICA SKUPŠTINE: Guvernerka Tabaković obrazlaže zakone

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije započela je danas novu sednicu, a poslanici će obaviti zajednički načelni pretres o 11 tačaka iz oblasti finansija.

Među njima su predlozi zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu, o finansijskom obezbeđenju, međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

Tokom rasprave vlast je najavila podršku predloženim rešenjima, dok ih je opozicija kritikovala i kao i često do sada kritikovala što se zakoni donose po hitnoj proceduri i što se o njima raspravlja objedinjeno. Poslanici su pored tema koje su na dnevnom redu pominjali i kredite u švacarskim francima i raspravljali o javnom dugu. U Skupštini Srbije određena je pauza u trajanjnu od sat i trajaće do 15.20 sati.

Predloge zakona iz oblasti finansija obrazlaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Poslanik SDS Marko Đurišić negodovao je zbog zajedničkog pretresa o predloženim tačkama, koje, kako kaže, nisu međusobno povezane. "Tražim od vas da takav predlog ne stavljate na glasanje jer nije u skladu sa Poslovnikom. Dezavuišete rad skupštine objedinjavajući tačke koje ne mogu po poslovniku da budu objedinjene", rekao je Djurišić.

On je naveo da je Savet Evrope kritikovao parlament jer se zakoni donose po hitnom postupku. Vlada Srbije poslala je u ponedeljak predloge da o njima raspravjamo danas, a "virusom vlade" je zaražena i Narodna banka Srbije koja je predloge poslala 22. maja 2018. godine, rekao je Đurišić.

Odbacujući kritike da se u parlamentu ne radi transparentno, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala se na izveštaj Interparlamentarne unije u kome se navodi da je srpski parlament izabran za najbolji primer prakse upravo kada je reč o transparentnosti.

"Uvažavam mišljenje Saveta Evrope. Učinićemo sve da sledeći izveštaj bude još bolji nego što je ovaj, ali treba imati u vidu i izveštaj Interparlemntarne unije. Imamo dva oprečna mišljenja, a trudićemo se da oba budu jednako dobra po naš parlament", rekla je Gojković.

Na dnevnom redu su još i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Srbije, koje je takođe podnela NBS...

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track