Izborna skupština u centru sava

(KURIR TV) IZBORNA SKUPŠTINA DS: Zoran Lutovac novi predsednik Demokratske stranke

Politika -

Većinom od 1.230 prisutnih delegata, Lutovac je na izbornoj skupštini u Centru "Sava" u Beogradu pobedio preostale kandidate za predsednika stranke, Gordanu Čomić i Branislava Lečića

BEOGRAD - Novi lider Demokratske stranke biće Zoran Lutovac. To je odlučeno na Izbornoj skupštini DS, na kojoj se danas birao novi predsednik i pet potpredsednika stranke, kao i predsednik Političkog saveta i članovi stalnog sastava Glavnog odbora.

Većinom od 1.230 prisutnih delegata, Lutovac je na izbornoj skupštini u Centru "Sava" u Beogradu pobedio preostale kandidate za predsednika stranke, Gordanu Čomić i Branislava Lečića.

Za Lutovca je glasala 669 kandidata, Gordana Čomić je dobila 468, a Branislav Lečić 1234 glasa prisutnih.

Lutovac je pobedio u prvom krugu glasanja i dobio je podršku više od 50 odsto glasova delegata.

Za nove potpredsednike DS izabrani Aleksandra Jerkov, Dragoslav Šumarac, Saša Paunović, Dragana Rakić i Dejan Nikolić.

Za predsednicu Političkog saveta izabrana je Mirjana Rašević.

Sednica je počela danas u 12 sati u Beogradu, u Centru Sava.

1 / 55 Foto: Marina Lopičić

Predsednik Organizacionog odbora Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić izjavio je ranije da je to telo verifikovalo kandidature Gordane Čomić, Zorana Lutovca i Branislava Lečića za predsednika DS, 13 kandidatura za potpredsednike, dve za predsednika Političkog saveta i oko 90 za članove stalnog sastava Glavnog odbora.

Lutovac: Raditi zajedno na jačanju DS

Novoizabrani predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac pozvao je danas članstvo da zajedno radi na jačanju stranke i poručio da bez DS-a neće biti promena i poboljšanja u Srbiji.

"Zato zajedno moramo da pobedimo apatiju, da izađemo u susret milionima koji su bili jednom sa nama", rekao je Lutovac u prvom obraćanju posle izbora za novog lidera DS.

On je dodao da će raditi na tome da se socijalna baza DS-a ojača, "da se ponovo čuje glas svih onih koji u nama imaju pouzdanog partnera za budućnost".

Lutovac je posle izbora za N1 rekao da DS mora biti veća od 2,2 odsto, koliko je osvojila na beogradskim izborima, odnosno "mora biti jedan od stubova buducih saveza koji ce preporoditi Srbiju".

On je dodao da će DS sarađivati sa Savezom za Srbiju Dragana Đilasa.

Lutovac je na početku svog obracanja pozvao dosadašnjeg lidera DS Dragana Šutanovca i svoje protivkandidate da mu se pridruže i pozdrave delegate.

Zoran Lutovac, koji je sedmi predsednik DS od obnove rada te stranke 1990. godine, dobio je podršku 659 delegata.

Za Gordanu Čomić glasalo je 468 delegata, a za Lečića 123.

Na Izbornoj skupštini, Demokratska stranka bira i pet potpredsednika, kao i predsednika Političkog saveta i članove stalnog sastava Glavnog odbora.

Dosadašnji predsednik Dragan Šutanovac podneo je ostavku na mestu predsednika DS zbog loših rezultata te stranke na izborima u Beogradu, početkom marta.

14.35 - Proglašena pauza, počinje glasanje za novo rukovodsto stranke. Više od 1.000 delegata krenulo na glasačkim kutijama, glasanje traje do 16.30 sati, a pauza do 17.45, kada će biti saopšteno ime novog lidera DS.

foto: Marina Lopičić

14.20 - Predstavlja se kandidatkinja Gordana Čomić, čiji je dolazak za govornicu pozdravljen burnim aplauzom.

- Vredelo je voleti ovu stranku, koja mora biti spremna za izbore 2020. Danas su pripreme za upravo te izbore. Ovo je početak predizborne kampanje, ali i zamajac boljih demokrata. Kanidujem se za rad a ne za poziciju, rekla je ona.

foto: Facebook Printscreen DS

14.15 - Predstavlja se kandidat za predsednika DS Zoran Lutovac. On je rekao da je došlo do zasićenja i da treba razumeti poruku birača jer su u vrhu stranke već godinama isti ljudi, bez obzira na rezultate, posle čega je dobio jak aplauz.

- Ono što neće biti dobro za Demokratsku stranku, ne može biti dobro ni za Srbiju. Došlo je do zasićenja. Moramo da pokažemo da smo razumeli poruku birača: birajmo one koji nisu kamen o vratu već vetar u leđa, rekao je on.

foto: Facebook Printscreen DS

14.00 - Počelo predstavljanje kandidata za predsednika DS, prvi se predstavio Lečić. Prvi se predstavlja Branislav Lečić jer je pod rednim brojem 1 na izbornom listiću.

- Ne želim da se predstavim jer me znate. Rekli su mi da danas ne treba da se kandidujem, da će neko drugi da bude glavni a mi treba da pomažemo. Ljudi, danas biramo predsednika Demokratske stranke! Ja svima poručujem: DS nije na prodaju!

foto: Facebook Printscreen DS

12.42 - Počinje predstavljanje kandidata za potpredsednike DS, vreme je ograničeno na 5 minuta - 13 kandidata za potpredsednika stranke predstavilo je svoje programe, a prva se obratila Tijana Blagojević koja je kazala da je potrebno da DS definiše stavove i da ih predstavi gradjanima što pre, jer onda, kako je ocenila, rezultati neće izostati.

Kandidat Miroslav Vasin je kazao da se njegova prva tačka delovanja odnosi na ljude koji su u DS, "jer se ne sme zaboraviti na one ljude koji su u njenim prostorijama i koji su i dalje u stranci posle svega".

foto: Marina Lopičić

Kandidatkinja Nataša Vučković je rekla da "nema bolje demokratske političke kuće u Srbiji od DS". Kandidatkinja Aleksandar Jerkov je izjavila da se kandidovala jer veruje da je to "poslednja šansa da se DS ne povuče".

Jovana Jovanović je rekla da ona "neće da se mladi oblače u maskirane uniforme, već da moraju da budu obučeni u uspeh i osmeh", a Sretko Malinović je kazao da danas ne sme biti trijumfa i poraza, već će biti izabrani oni koji će "poneti odgovornost za budućnost DS".

foto: Marina Lopičić

Srđan Milivojević je izjavio da je u demokratama i dalje "ista ona vatra, koju čine iste one iskre koje su palile petooktobarski plamen", a Radoslav Milojičić Kena je kazao da DS ne sme da uđe u koaliciju sa SNS.

Kandidat Dejan Nikolić je kazao da su "tu zbog promena", a Saša Paunović da DS bira "da li se menja ili ostaje ista". Dragana Rakić je rekla da demokrate ne odustaju i da veruje da mogu da pobede "ovaj štetočinski režim". Kandidatkinja Milica Čubrilov Filipović je kazala da je "borba koja predstoji smislena i da je duguju 'rekama ljudi' koje su se devedestih borili pa razočarali". Dragoslav Šumarac je izjavio da je "ovo trenutak kada će se saznati da li će se DS posle dramatičnog pada ponovo uzdići".

foto: Facebook Printscreen DS

12.33 - Delegati DS izabrali Radno predsedništvo, Verifikacionu komisiju, Nadzorni odbor, dnevni red, sednici prisustvuje 1.230 delegata, sledi predstavljanje troje kandidata za lidera DS. Objavljivanje rezultata glasanja i ime novog očekuje se u 17.45 sati. Ukoliko niko ne bude izabran u prvom krugu, uslediće drugi.

Kandidati za predsednika DS:

1. Branislav Lečić, dramski umetnik, Beograd

2. Zoran Lutovac, politikolog, Beograd

3. Gordana Čomić, diplomirani fizičar, Novi Sad

12.28 - Ljudi ja sam demokrata, ostajem u Demokratskoj stranci, 21 godinu sam član DS i nemojte imati dilemu da ću pomoći budućem rukovodstu kojem ću dati punu podršku i jednostavno nije bilo prirodno da se ja kandidujem - rekao je Šutanovac pozdravljen aplauzom prisutnih posle izbora Radnog predsedništva koje će sada birati novo rukovodstvo.

foto: Facebook Printscreen DS

"Srećan sam jer sam siguran da ćete izabrati novo i verujem bolje rukovodstvo. Ono što mi nismo uspeli na novom rukovodstvu je da uradi, a to je da pokrene zamajac jer se onda pokreće cela Srbija", kazao je Šutanovac u Centru Sava.

foto: Marina Lopičić

"Insistiram da nikada ne odustanemo od onoga zbog čega smo nastali - nastali smo kao stranka sa vizijom, da rešimo probleme gradjana", dodao je on.

On je izrazio poštovanje svim kandidatima za predsednika DS i dodao da je današnja skupština veoma važna "nakon promena u DS dolazi i do promena u Srbiji".

12.15 - Delegatima se obraća Dragan Šutanovac, čiji je ulazak u salu pozdravljen aplauzom. On je rekao da je danas važan dan jer se bira novo i bolje rukovodstvo DS za koje se nada da će uspeti u onome u čemu on i bivše rukovodstvo nisu uspeli. On je rekao da se obraća kao predsedsednik stranke u ostavci i da je ovo njegov poslednji govor.

foto: Facebook Printscreen DS

Šutanovac je rekao da veruje u demokratske promene u Srbiji i pozvao delegate budu optimisti i da glasaju po svojoj savesti i da onaj kog budu danas izabrali verovatno će biti najbolji kandidat. On je i prethodno ukazao na važnost današnjeg dana jer onaj kog budu danas izabrali upravljaće DS-om, a možda i Srbijom jednog dana. On je dodao i da ne valja potcenjivati DS jer su ga tako potcenjivali i 1999. godine. Šutanovac je delegate DS pozvao na jedinstvo.

foto: Dragana Udovičić, Fonet Aleksandar Levajković, Fonet Zoran Mrđa

11.50 - Delegati pristižu na sednicu u Centru Sava.

Predsednik Organizacionog odbora Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić izjavio je ranije da je to telo verifikovalo kandidature Gordane Čomić, Zorana Lutovca i Branislava Lečića za predsednika DS, 13 kandidatura za potpredsednike, dve za predsednika Političkog saveta i oko 90 za članove stalnog sastava Glavnog odbora.

Kandidaturu Gordane Čomić podržalo je više od 30 opštinskih i gradskih odbora DS dok je Branislav Lečić dobio podršku svih odbora Demokraske stranke sa Kosova i Metohije kao i bivšeg ministra finansija u Vladi Zorana Djindjića, Božidara Djelića.

Članovi tima Gordane Čomić odnosno kandidati za potpredsednike stranke su poslanica Nataša Vučković, predsednik pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin, general Sreto Malinović, predsednik Izvršnog odbora DS Radoslav Milojičić i bivša predsednica opštine Vračar Tijana Blagojević.

Lutovac pored sebe ima predsednika opštine Paraćin Sašu Paunovića, odbornicu DS u Vršcu Draganu Rakić, poslanika Dejana Nikolića, v.d. predsednika beogradskog odbora Dragoslava Šumarca i poslanicu Aleksandru Jerkov. Branislav Lečić prilikom potpisivanja namere o kandidaturi nije izlazio sa imenima potpredsednika već je naveo da "ne želi da ima nijednu ekipu osim Demokratske stranke".

foto: Dado Đilas

Kandidati za predsednika Demokratske stranke saglasili su se ranije da bez obzira ko od njih bude izabran za lidera DS, stranka neće saradjivati sa Srpskom naprednom strankom, kao i da je neophodno menjati političku kulturu u Srbiji.

Izbori u Demokratskoj stranci su usledili pošto je predsednik DS Dragan Šutanovac podneo ostavku posle loših izbornih rezultata na beogradskim izborima na kojima su demokrate osvojile 2,25 odsto glasova izašlih birača. Šutanovac je za predsednika DS izabran na neposrednim izborima 2016. godine, dok će izbori u subotu biti održani po delegatskom sistemu što se objašnjava najčešće finansijskim i tehničkim razlozima jer je većina tražila da se izbori održe što pre.

Izborna skupština Demokratske stranke počeće danas u 12 časova u beogradskom centru Sava.

(Kurir.rs/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track