Odnosi Srbije i SAD nikad bolji

Obeležen Dan nezavisnosti

Odnosi Srbije i SAD nikad bolji

Politika -
Proslavi povodom 236 godina nezavisnosti i 130 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD juče prisustvovala srpska politička elita

BEOGRAD - Rođendan.Ambasada SAD u Beogradu, svečanim prijemom u rezidenciji, obeležila je 4. jul - Dan nezavisnosti SAD. Na koktelu, koji je ambasadorka Meri Vorlik sa suprugom upriličila u prostranom dvo­rištu ambasade, na plus 38 stepeni okupio se bivši, ali i budući vrh srpske države.- Tokom dve i po godine u Srbiji upoznala sam hiljade srpskih građana iz svih sfera života - političare, poslovne ljude, predstavnike civilnog sektora, studente - koji su sledili svoje snove, i za sebe same i za svoju domovinu - rekla je ambasadorka i dodala da očekuje još mnogo godina srpskog i američkog partnerstva. Pre njenog govora otpevane su himne SAD i Srbije koje su uspostavile diplomatske od­nose još pre 130 godinaVorlikova odlaziAmbasadorka Meri Vorlik došla je u Beograd u januaru 2010. Od tada do danas odnosi dve zemlje išli su uzlaznom putanjom. Ostaće upamćena kao osoba koja se mnogo zalagala za popravljanje privrednih i trgovinskih odnosa dve zemlje.

Suprug stigao iz BugarskeAmbasadorka Meri Vorlik juče je goste dočekivala u društvu supruga Džejmsa Vorlika, koji je bio ambasador SAD u Bugarskoj. Vorlik je juče iskoristio svaku priliku da slika svoju suprugu sa gostima, a u jednom trenutku se okrenuo prema foto-reporterima i slikao i njih.

Skupilo se društvo staro...Bez obzira na jučerašnje prozivke i pominjanje tajkuna, Aleksandar Vučić i Boris Tadić srdačno su se pozdravili i čak nekoliko minuta proveli u razgovoru. Tadić je tokom intoniranja himne pevao, što je primetio lider naprednjaka, pa je u jednom trenutku i on pustio glas. Ostatak političara nije sledio njihov primer. Ne baš tako srdačan bio je pozdrav bivših partnera Ivice Dačića i Tadića, koji su se samo kratko rukovali.

Toma sa ženom, Tadić sa SlavicomPredsednik Srbije Tomislav Nikolić stigao je na prijem u pratnji supruge Dragice. Stajao je pored premijera Mirka Cvetkovića i patrijarha, a vino koje je služeno u ambasadi očigledno mu se jako dopalo, jer je čašu iskapio do dna. Bivši predsednik stigao je pred sam početak programa, u pratnji Mikija Rakića i ministra Dragana Šutanovca. U isto vreme kad i Tadić, stigla je i prva dama srpskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović.

Ljajić čeka, Senić preko redaDok su Rasim Ljajić i potpredsednik DSS Nenad Popović strpljivo čekali u redu da ambasadorki čestitaju praznik, pojedini su se provukli brzom linijom. Među njima su bili i Jasna Matić, lider LDP Čedomir Jovanović sa suprugom, ali i Vlajko Senić, koji je iskoristio dolazak patrijarha i sveštenika da što pre stigne do hlada.

Vučić ćaska s DelevićevomLider SNS Aleksandar Vučić nikada nije skrivao da prema direktorki kancelarije za evropske integracije Milici Delević ima duboko poštovanje i da bi je zadržao na funkciji. Njih dvoje juče su na prijem stigli u približno vreme i, čekajući u redu da čestitaju praznik, sve vreme ćaskali.

Šefica protokola golih leđaMarija Arm­en­ko, nekadašnja šefica protokola Borisa Tadića, medijima je zapala za oko zbog neprikladne toalete, koja kao da joj je bila za dva broja veća. Nada Kolundžija, Slavica Đukić Dejanović i Jorgovanka Tabaković lan­sirale su juče novu modu „opasnih naočara za sunce“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track