Najnovije vesti

TAČI: Slučaj Marka Đurića ne sme ponoviti
Foto: AP

O dijalogu sa Beogradom

TAČI: Slučaj Marka Đurića ne sme ponoviti

Politika

BEČ - Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je, u intervjuu bečkom dnevniku Prese, da je "slučaj" Marka Đurića bio nepotreban i da se tako nešto ne sme ponoviti, kao i da se sa predsednikom Srbije saglasio da je sporazum Beograda i Prištine neophodan.

 

"Slučaj Đurić je bio nepotreban... Tako nešto ne treba da se ponovi i zato moramo da ponovo pokrenemo dijalog sa Beogradom", kazao je on.

 

Tači kaže da se na nedavnom Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji saglasio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da sporazum nema alternativu.

"Dijalog je težak proces, koji svim stranama zadaje brigu. Međutim, to nije boks meč, u kojem samo jedna strana pobeđuje. Trebalo bi da bude 'vin vin' situacija za obe strane. Želimo međusobno priznanje", kaže on.

 

Tači ističe da će se, ako se ne iskoristi šansa za rešenje, onda izgubiti sledeća decenija. "Naša deca će da nas kunu zbog toga. Za nas je važno da se taj proces pokrene kada Austrija preuzme predsedavanje EU", naglašava on.

Komentarisao je i glasine da postoji lista 20 visokorangiranih osoba koje će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu, Tači je kazao da nema takve informacije i da je to stvar pravosuđa, kao i da ne želi da komentariše takve spekulacije.

 

Tvrdi i da nije bio kritičan prema uspostavljanju Suda, podsećajući da je on vodio pregovore sa međunarodnom zajednicom o njegovom uspostavljanju.

"Mi se ne plašimo pravosuđa i pravde, jer nemamo šta da krijemo. OVK je vodila pravedan rat. Ne mogu reći da je svaki vojnik bio anđeo, ali je stvar bila pravedna. Specijalni sud daje Kosovu dalju mogućnost da kao država dokaže odgovornost", smatra Tači.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Prese/Foto: AP)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NEZAPAMĆENA TORTURA NA KIM, SRPSKI ZVANIČNICI NA ŽESTOKOM UDARU: Ovako su specijalci ROSU primenjivali brtutalnu silu u Mitrovici

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...