Popović sa ekspertima Eriksona o 5G tehnologiji
Foto: Ministarstvo za inovacije

Popović sa ekspertima Eriksona o 5G tehnologiji

Politika -

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je danas švedsku kompaniju Erikson i sa ekspertima ove kompanije razgovarao o 5G tehnologiji, koja bi trebalo da bude lansirana do kraja ove godine. Popović je, kako je saopšteno, naveo da sa 5G bežičnom tehnologijom pametni gradovi, automobili bez vozača, upotreba robota, i mnoge druge inovacije, postaju svakodnevnica u svetu.

foto: Ministarstvo za inovacije

"U Srbiji će građani od toga imati mnogobrojne koristi. Ljudi u ruralnim sredinama imaće na svojim uređajima kapacitete kakve danas isključivo pruža optička infrastruktura u gradovima", rekao je ministar i najavio posetu švedskih stručnjaka iz Eriksona koji će do kraja godine održati prezentaciju 5G tehnologije u Srbiji. Dodaje da je četvrta generacija mobilnih mreža donela značajne promene u telekomunikacijama, a da tehnologija 5G transformiše čitavo globalno društvo.

foto: Ministarstvo za inovacije

"Peta generacija će imati mnogo veći kapacitet i moći će da obezbedi prenos veće količine podataka za mnogo manje vremena nego postojeće mreže", poručio je Popović.

foto: Ministarstvo za inovacije

U razgovoru sa potpredsednikom Eriksona, Ulfom Personom ministar Popović je pozvao švedske partnere da više ulažu u Srbiju i istakao da, kada su u pitanju IT i inovacije, u Srbiji postoje odlični mladi inženjeri i najbolji tehnički fakulteti u Jugoistočnoj Evropi. On je istakao i da Srbija nema carine za izvoz u EU i Rusiju, što je jedan od razloga zašto se veliki broj svetskih tehnoloških kompanija odlučuje da investira u Srbiju. Popović je pozvao kompaniju Erikson da otvori razvojni centar u Srbiji i dodao da već postoje odlični primeri švedskih IT kompanija koje su u Srbiji otvorili razvojne centre.

"Neki od najnaprednijih švedskih IT proizvoda razvijaju se upravo u Srbiji i na tom poslu rade mladi srpski inženjeri", rekao je on.

foto: Ministarstvo za inovacije

Kao primer mladih srpskih stručnjaka, ministar je istakao da upravo u Eriksonu kao direktor razvoja ove kompanije radi Srbin, Milan Bašić. Na sastanku je rečeno i da Srbija i Erikson mogu da sarađuju u brojnim oblastima, posebno kada je u pitanju razmena kompetencija i inženjera, kao i da ova kompanija može da pomogne Srbiji u prilagođavanju propisa EU u području telekomunikacija. Popović se u Stokholmu sastao i sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Švedske za EU i trgovinu, Oskarom Stenstremom, i tom prilikom predstavio programe koje Srbija preduzima u cilju razvoja inovacione infrastrukture i inovacionog preduzetništva. Državni sekretar Stenstrem istakao je da su inovacije osnov rasta švedske privrede, i izrazio zadovoljstvo programima za razvoj regionalnih startap centara i ženskog inovacionog preduzetništva koje sprovodi srpska vlada.

foto: Ministarstvo za inovacije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track