Lilić: Đinđić nije uklonio Slobine zločince
Foto: Dado Đilas

Otkrivamo Karla del Ponte o tajnim razgovorima sa srpskim funkcionerima

Lilić: Đinđić nije uklonio Slobine zločince

Politika -

To je ujedno i razlog što se veliki broj ljudi, uključujući i moje prijatelje, boji saradnje s Tribunalom. Ti zločinci su najozbiljnija pretnja ljudima koji mogu da sarađuju, rekao svojevremeno ekspredsednik SRJ bivšoj haškoj tužiteljki

Bivši predsednik SRJ, socijalista Zoran Lilić, izneo je ozbiljne optužbe na rad premijera Zorana Đinđića, tvrdeći da ništa nije učinio da ukloni i izoluje zločince iz režima nekadašnjeg predsednika države i SPS Slobodana Miloševića. Lilić nije štedeo ni bivšeg predsednika SRJ i premijera Srbije Vojislava Koštunicu, za kog je rekao da vodi identičnu politiku kao Milošević.

foto: Dragana Udovičić, EPA / Saša Stanković

To je u svojim memoarima otkrila nekadašnja glavna haška tužiteljka Karla del Ponte. - Rekao je i da Koštunica vodi potpuno istu politiku kakvu je vodio Milošević, samo u "drugom pakovanju", kao i da Đinđić nije preduzeo ništa da ukloni i izoluje zločince iz Miloševićevog doba. To je ujedno i razlog, dodao je Lilić, što se veliki broj ljudi, uključujući i Lilićeve prijatelje, boji saradnje s Tribunalom. "Ti zločinci", upozorio je, "najozbiljnija su pretnja ljudima koji mogu da sarađuju" - navela je Del Ponteova u knjizi "Gospođa tužiteljka".

foto: AP Martial Trezzini

Ona je, kako je Kurir juče pisao, pisala i da je Lilić, koji je bio jedan od najbližih Miloševićevih saradnika, zadao najjači udarac ekspredsedniku države svojim svedočenje, ali i zato što je čak pomogao haškom tužilaštvu da dođe do državnih dokumenata s oznakom tajnosti: - Lilićevo svedočenje, posebno tokom direktnog ispitivanja, bilo je "kvantni skok" u carstvo ključnih dokaza. Ono najvažnije, ono što je najviše nanelo štete Miloševiću, bili su oni zapisnici Vrhovnog saveta odbrane (VSO) koje je Lilić izneo kao dokaz, a koji su bili samo deo dokumenata VSO koje je kancelarija tužioca potraživala od vlade u Beogradu.

Lilić je, međutim, negirao te ocene i tvrdio da je njegovo svedočenje bilo od izuzetne koristi za Jugoslaviju, pa i u interesu predsednika Miloševića: - On me je lično zvao posle mog povratka iz Haga i zahvalio mi na korektnom i istinitom svedočenju.

Kurir.rs/Biljana Bojić/Foto:Dado Đilas

Zoran Živković Lilić delimično u pravu Zoran Živković, lider Nove stranke i nekadašnji bliski saradnik prvog demokratski izabranog premijera Srbije Zorana Đinđića, smatra da je Lilić delimično u pravu:

foto: Zorana Jevtić

- Tačno je da za Điđićeva života Srbija nije očišćena od kriminala i zločinaca. Ali takve su bile okolnosti posle 2000. jer je postojalo dosta problema, a vojska je bila pod kontrolom Crnogoraca i Vojislava Koštunice. Nije se znalo kako će se vojska ponašati. Ozbiljna namera je postojala i krenulo se u smeru raščišćavanja sa prošlošću, o čemu svedoči i činjenica da je Rade Marković, bivši načelnik DB, završio u zatvoru.

Milutin Mrkonjić Ne verujem Karli Počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić poručio je da ne veruje Del Ponteovoj.

foto: Zorana Jevtić

- Ne verujem da je Lilić, koji je bio jedan od najbliskijih Miloševićevih saradnika, rekao to što navodi najveći zlotvor srpskog naroda u svojim memoarima, koje mi ne pada na pamet da čitam. Nisam čitao ni značajnije autore. Dvojica političara koje je navodno Lilić pomenuo nisu vodili ni približnu politiku kao Milošević, koji je u Hagu pokazao hrabrost i dostojanstvo. Lilić to nije mogao da kaže.

Brojke 15 godina prošlo od ubistva Đinđića 65 godina ima Lilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track