POPOVIĆ SA ŠNAJDER-AMANOM: ŠVAJCARSKA NAMENILA 100 MILIONA FRANAKA ZA PODRŠKU SRBIJI

POPOVIĆ SA ŠNAJDER-AMANOM: ŠVAJCARSKA NAMENILA 100 MILIONA FRANAKA ZA PODRŠKU SRBIJI

Politika -

Švajcarska je za podršku Srbiji od 2018. do 2021. godine opredelila 100 miliona franaka, a sredstva će najvećim delom biti usmerena na ekonomski razvoj i povećanje zapošljavanja, saopšteno je danas na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Nenada Popovića, i švajcarskog ministra privrede, obrazovanja i istraživanja, Johana Šnajdera-Amana.

Popović je ukazao da Srbija i Švajcarska imaju izvanrednu saradnju u oblasti inovacija. „Švajcarska je puno pomogla Srbiji u izgradnji naše inovacione infrastrukture. Zahvalni smo našim švajcarskim partnerima za pruženu materijalnu pomoć, a posebno za pomoć u znanju koje nam je neophodno za uspostavljanje najboljeg modela za razvoj inovacija u Srbiji“, istakao je Popović.

On je poručio da se Srbija ugleda na Švajcarsku u izgradnji ekonomije vođene inovacijama. „Švajcarska je globalni lider u razvoju inovacija. U budućnosti želimo da ostvarimo još čvršću saradnju koja podrazumeva razmenu eksperata i znanja, kao i zajedničke projekte u istraživanjima, digitalizaciji i razvoju novih tehnologija“, rekao je Popović.

On je švajcarskom kolegi predstavio program za podršku otvaranja regionalnih inovacionih startap centara širom Srbije. „Srbija gradi dva najmodernija inovaciona i naučno-tehnološka parka u Novom Sadu i Nišu, a započet je i projekat izgradnje brojnih startap centara u regionima Srbije. Pozivamo naše švajcarske partnere da nam ekspertskim znanjima pomognu u podizanju kapaciteta ovih centara, kao što su to uradili u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu“, naglasio je Popović.

Švajcarski ministar Šnajder-Aman istakao je da su Srbija i Švajcarska dve prijateljske zemlje koje ostvaruju saradnju na mnogim poljima. On je istakao da 570 švajcarskih kompanija trenutno posluje u Srbiji i da one zapošljavaju preko 11.000 ljudi. Šnajder-Aman je izrazio zadovoljstvo zbog uspostavljanja programa dualnog obrazovanja u Srbiji, istakavši da je zahvaljući dualnom obrazovanju Švajcarska danas jedna od ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta.

Ministar Šnajder-Aman pohvalio je napore Vlade Republike Srbije usmerene ka razvoju inovacionog preduzetništva u Srbiji, istakavši da razvoj preduzetništva zauzima važno mesto u novoj strategiji razvoja odnosa Švajcarske i Srbije koju je nedavno promovisala švajcarska vlada.

Tokom zvanične posete Švajcarskoj ministar Popović je posetio švajcarsku agenciju za promociju inovacija Inosvis. U razgovoru sa rukovodiocima ove državne agencije istaknuta je spremnost obe strane da se u budućnosti ostvari čvršća saradnja u promovisanju inovacija, jačanju veze između akademskih institucija i potreba tržišta, kao i kroz umrežavanje, obuke i treninge.

(Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track