KLJUČNI POSREDNIK: Holađanka vodi šatl diplomatiju između Beograda i Prištine
Foto: Beta/Tashana Batista

Dijalog

KLJUČNI POSREDNIK: Holađanka vodi šatl diplomatiju između Beograda i Prištine

Politika -

Angelina Ajnhorst, koja do sada nije bila naklonjena stavovima Beograda, već je uključena u pregovore

BEOGRAD - Direktorka Odseka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajnhorst biće ključni posrednik u narednoj fazi dijaloga Beograda i Prištine.

Njen zadatak će biti da ubrza i intenzivira razgovore između predstavnika srpskih vlasti i privremenih institucija na Kosovu i Metohiji kao i sprovođenje postignutih dogovora.

Plan je da ona u narednim mesecima bude u stalnom kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, po principu "šatl-diplomatije", tako što će učestalo putovati na liniji Brisel-Beograd-Priština i pokušavati da uskladi stavove dve strane.

Ti sastanci će, nekad biti javni, a nekad će se odvijati daleko od očiju javnosti.

Ajnhorst će "kad to bude potrebno i kada bude prostora za neki prodor u pregovorima", signalizirati da se u Briselu organizuju sastanci na najvišem političkom nivou, kojih bi narednih meseci trebalo da bude više.

Ajnhorst, koja do sada nije bila naklonjena stavovima Beograda, već je uključena u pregovore.

Ona je proteklog vikenda posredovala u tehničkim dogovorima između pregovarača Beograda i Prštine, Marka Djurića i Avnija Arifija, a preuzimanjem nove uloge ona će praktično uvesti dijalog u novu fazu, koja se već dugo najavljuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track